slingrande thru inteckning labyrint – del 2.

I del 1 en allmän förståelse för bolån undersöktes. Del 2 undersöker många olika typer av inteckningar som i allmänhet kan delas in i två grupper: utbytbara och statisk. Statisk gör att du kan budgetera bättre som ni vet de siffror som du kommer att göra med varje månad. Detta väcker frågan om varför så många människor tycktes välja föränderlig och förlora sina hem eftersom deras priser zippade upp.

Det är svårt för många låntagare att motstå de initiala lägre månatliga återbetalningar som ofta erbjuds på utbytbara inteckningar. Detta ger nya husägaren extra pengar att reparera och inreda och ibland en optimistisk syn kan över-regeln försiktighet. Det finns också äkta fall där en variabel inteckning är fördelaktigt, förståelse inteckningar kan klargöra dessa val.

Inteckningar har både likheter och skillnader, intressant flesta likheterna är gynnsamma för låntagaren.

-Till exempel kan du oftast gå (sk portering) en inteckning till en ny fastighet om du byter bostad. Detta innebär att du inte kommer att få betala en straffavgift för att avsluta lånet tidigare än överenskommet.
-En annan fördel är att ofta när du säljer ditt hus och inte vill behålla inteckning i det, kan den presumtive köparen “antar” saldot på ditt lån, vilket kan göra det lättare att sälja.
-Förnyelse sker automatiskt när du har blivit antagen till en inteckning system.
-Du kan oftast betala en klumpsumma varje år på årsdagen av din inteckning datum.

Men likheterna åt sidan, är det skillnader mellan inteckningar som vanligtvis de avgörande faktorerna, och det finns fler olika val i den föränderliga eller rörliga bolån. Dessa utbytbara bolån kommer i flera olika former, den mest populära är:

Justerbar ränta inteckningar (vapen) börjar på en låg hastighet (kanske det är en giveaway att detta kallas teaser kurs!) Och flyttar upp till en högre ränta efter en övergångsperiod, vanligen sex månader. Det finns också stabila och / eller oregelbundna ökar, vilket gör det svårt för husägaren att hänga. Dessa ökningar är också svåra att uppskatta eftersom de beräknas på en formel som baseras på långivarens Index och marginal.

Två Steg Inteckningar låsa räntan i ca sju till tio år, vilket senare justeras till en högre hastighet. Detta kan vara fördelaktigt om du planerar att bo på ett ställe och vet att din lön kommer att öka drastiskt i framtiden, dvs om du är på en lärlingsutbildning kurs).

Långivare Köp Down är en liknande idé, med räntan gradvis ökande och kan vara praktiskt för samma skäl som ovan. Alla ovanstående inteckningar börja med en lägre månatliga återbetalningen som ökar över tiden. Någon av dessa inteckningar kan bli föremål för en såpass de finansiella marknaderna och / eller en långivare formel.

Detta innebär att de kan förändras och om detta innebär en stor ökning kan det vara oöverstigligt för villaägare. En inteckning mäklare kan förklara det positiva eller det negativa med en variabel inteckning som kommer att spegla din egen särskilda omständigheter.

Ett av de alternativ till ovanstående val och en som är lättare att förstå är en fast ränta inteckning, som ibland kallas en “inlåst” satsen inteckning vilket innebär att när termen har överenskommits, kommer din månatliga betalning förbli detsamma under hela av termen eller avtal.

Kontraktet kan vara i fem år, eller tre eller tjugo eller trettio. Räntan kommer sannolikt att vara olika för varje termin. En inteckning är vanligtvis skrivs (klar) under trettio år, så du kan ha flera termer i livet för ditt lån.

När du börjar betala av en inteckning nästan allt av det är helt enkelt betala ned räntan, men eftersom åren går, kommer din månatliga beloppet börja betala av flera av de viktigaste och mindre av intresse.

Detta händer oavsett hur många kort eller lång sikt du registrerar dig för, så länge du förnyar varje gång med samma långivare. Men på grund av de höga räntebetalningar i början av en inteckning, kan det vara billigare att hyra om du planerar att vistas endast två eller tre år i en ny stad.

Med en inteckning som har en låst ränta, trots att den hastighet med vilken du betalar ner balansen i din fastighet förändras, gör din månatliga beloppet inte ändra eftersom du har tecknat för en fast ränta under en bestämd tid. Denna statiska betalning kan köpa en stor mängd sinnesfrid!