släpp av nya bostadslån som erbjuds ser tusen opt till re-inteckning

British Bankers Association har visat att antalet inteckningar som erbjuds av stora high street banker har minskat med 39 procent.

Sammanlagt 38.704 nya lån för att köpa ett hem godkändes av stora banker i april 2008, jämfört med cirka 65.000 är överens om att i april 2007.

Nedgången i antalet tros vara ett resultat av tusentals inteckning erbjudanden som återtagits av banker och hypoteksinstitut och hårdare restriktioner på lån som erbjuds till nya bostadsköpare.

Nedgången i bostadslån köp motverkades av en ökning av antalet personer som re-inteckning sina hem. Officiella siffror från British Bankers Association (BBA) visade att nästan 75.000 bostadsköpare re-belånade i april 2008, en ökning med 10,7 procent jämfört med samma månad 2007.

Majoriteten av de människor som re-intecknade var de kommer till slutet av en billig fast ränta affär eller rabatt inteckning, och har kvar i en position där de har varit tvungna att flytta till ett arrangemang som bär högre månatliga avbetalningar. Högre bensin, mat, verktyg och andra viktiga räkningar har också bidragit till att förvärra problemet.

Farhågor har framförts att high street banker beslutet att hugga antalet lån hem köp kommer att tvinga fastighetsmarknaden och ekonomin i allmänhet till en stor nedgång.

I ett försök att lindra den utlåning nedskärningar, hällde Bank of England 50000000000 £ i banksektorn genom att byta brittiska bolån för guldpläterade statsobligationer som kan användas som säkerhet för att samla in pengar för att finansiera finansiella produkter såsom bolån.

Trots flytten som backas upp av Alistair Darling, förbundskansler finansministern, på grund av att bankerna skulle börja slappna strikt kreditpolitik, siffror tyder på att den finansiella institut helt enkelt letar efter sina vinster i stället för att stödja Bank of England och den Regeringens program.

Med brittiska bankerna förlorar miljarder pounds på grund av den vilda utlåning i den amerikanska bostadsmarknaden, gnistor den globala kreditkrisen, är brittiska konsumenter betalar nu priset genom ökade bolåneräntor och färre nya hem initiativ lån.

Global Insight chefsekonom, Howard Archer, sade att huset att köpa i Storbritannien var under stor press från en “skadlig kombination” av stramare lånevillkor och sträckt överkomliga.

Archer varnade för att det verkade “vissa” att huspriserna skulle fortsätta att falla som potentiella bostadsköpare är kvar i limbo på grund av låga löneökningar och en brist på förtroende för fastighetspriser. Han sa, “Det ser mycket möjligt att huspriserna kommer att drabbas tvåsiffrig faller både i år och under 2009, givet seriös köpare begränsningar överkomliga, begränsade och ofta dyrare bolån tillgängliga på grund av pågående strama lånevillkor, försämrade ekonomiska utsikterna och minskat utsikterna för ytterligare räntesänkningar på kort sikt åtminstone. ”

Statistik direktör för British Bankers Association, David Dooks sade, “trycket på hushållens ekonomi, tveksamt huspriser och stramare kriterier utlåning som svar på lägre likviditet är alla begränsande efterfrågan på bostadslån och eget kapital tillbakadragande, som är både väl nere på nivåer som senast år. Däremot finns det en aktiv re-inteckning marknaden som folk byter långivare för att få bättre erbjudanden.