skolor märkta som “outstanding” hjälpa sina lokala bostadsmarknaden.

Enligt en ny forskning, grundskolor med bra rapporter lägga till upp till en 70% av värdet på bostäder i deras avrinningsområden i alla regioner i Storbritannien, särskilt i Yorkshire och Humberside.

Ekonomer på Nationwide Building Society isolerade effekten av skolprestationer på bostadspriserna genom att strippa ut effekten av andra egenskaper, såsom en fastighets storlek, grannskap, beslag och andra variabler, bara för att upptäcka att den tillför mer till fastighetens värde än en andra badrummet, men något mindre än en 10% ökning av golvytan.

Utredningen föreslog också att bygga loft konverteringar eller lägga till extra sovrum vanligtvis lägga mer värde till ett hem än närheten till en bra grundskola.
Chefsekonom på bolåneinstitutet Martin Gahbauer sa: “I vilken utsträckning grundskolan prestanda påverkar fastighetspriserna kommer att bero på de olika skolorna i området.

Kvaliteten på lokala skolor är sannolikt att vara en ersättning för föräldrarna när man köper ett hem, men det är bara “en av ett antal faktorer” som har en effekt på priset på ett hem. ”

Siffrorna visar att skolor där varje 11-åringen passerade deras Sats tentor ökade huspriserna i sina områden av tusentals pounds. Och hem i områden med en kombination av god stat och fristående alternativ skola kan vara värt två eller tre gånger deras län genomsnittet.

Rådgivare till rabatterade Uk bostadsfastighet tror att detta är positivt för den lokala marknaden, eftersom närvaron av goda statliga skolor hade skyddat områden från bostadsmarknaden nedgången – som föräldrar är medvetna om att betala en extra £ 100.000 för ett hus är billigare än en privat skolan i det långa loppet, och det är en bra investering eftersom områdena runt bra skolor också tenderar att attrahera de mer välbärgade köpare med mer kapital.

Fastighetspriserna runt toppen högpresterande 25% av skolorna minskade med knappt 16%, men priserna på bostäder i närheten av botten 25% av skolorna minskade med mer än 19%, vilket tyder på att bra skolor kan bidra till recession-proof ett hem .

Så även om du köper ett hem i närheten av en bra grundskola kan vara dyrare, kan det visa sig vara en bra investering på lång sikt.