semester låt vad är det

Så du letar efter en semester låt inteckning. Men är du säker på att du vet exakt vad en semester låt betyder?

Detta kan tyckas vara en dum fråga. Men det finns en hel del förvirring mellan “semester låter” och “buy-to-låter”, och mellan “semester låter” och “fritidshus”. Att få en semester låt inteckning är helt annorlunda från att få en inteckning i antingen ett fritidshus eller en buy-to-let. Så vad är skillnaderna?

Ett fritidshus är ett andra hem som du köper för egen användning eller användning av din familj och vänner, medan en semester låt är en egenskap som du köper för att släppa ut kommersiellt som ett företag. En semester låt är helt annorlunda från en buy-to-let egendom, som är låt för hemanvändning och betraktas som en investering, inte som ett företag.

Så om du letar efter en semester låt inteckning, hur kan du vara säker på att din egendom kan definieras som en semester låt?

Inland Revenue är helt klart vad som gör din fastighet en semester låt. Detta är en bra sak, eftersom det finns en hel del skatteförmåner för att behandlas som ett företag inte en investering.

För att räknas som en semester låt så långt som till Inland Revenue är berörda:
• Fastigheten måste vara i Storbritannien.
• Det måste finnas tillgängliga för uthyrning under minst 20 veckor (140 dagar) i ett år. Kom ihåg detta är den minsta så långt som skattmasen är berörda. Om du använder en uthyrning byrå, en del kräver en mycket högre tillgänglighet än detta – några så mycket som 50 veckor om året!
• Det måste uppnå en faktisk uthyrningsgrad på 10 veckor (70 dagar) under året. Detta måste vara det kommersiella priset, inte på en minskad eller ideell skattesats för familj och vänner.
• Det får inte låta en enda ockupant eller grupp för mer än 31 dagar i en sju månaders period, även om det kan vara under de återstående fem månader.
• Fastigheten måste vara fullt möblerad.

Om du är säker på din bostad kvalificerar, kan du börja leta efter rätt typ av inteckning. En semester låt inteckning är lite svårare att ordna än en vanlig buy-to-let inteckning och inte alla långivare vill veta. Men det finns några som kommer att vara glada att överväga det. Om du pratar med en bra oberoende finansiell rådgivare eller oberoende inteckning mäklare, kommer de att peka dig i rätt riktning för din semester låt inteckning.