saker att vara medveten om när arrangera en inteckning

Tala specifikt om Spanien i följande exempel, dessa är verkliga händelser som har inträffat till mig själv, kollegor och familj. Jag har dragit på denna erfarenhet för att förhoppningsvis informera lite mer om eventuella överraskningar.

På dagen för en signatur, är alla oftast väldigt glad. De nya ägarna är på väg att börja ett nytt liv i sitt drömhus, har säljaren lyckats få det begärda priset eller däromkring av deras egendom, har banken fått en ny kund och notarien och annan representant kommer att ta sin del av handling, alltför. Men om du är en första gången köpare, eller en nybörjare i ett främmande land, är det där du ofta kan komma ut lite rödbrusig.

Bankerna är som alla andra företag – de är i det för att tjäna pengar, oavsett vad. Bankchefer har uppsättningar av mål eller mål som de har att nå för att hålla sin kvot, och höjer och bonusar också ofta beroende av dessa “extras”. Så det är väldigt vanligt när arrangera en inteckning för en bankdirektör att glida in några klausuler till inteckning du ska signeras, som ofta bara ytan på dagen för undertecknandet över – lämnar dig inte tid att argumentera och att bara behöva överens om villkoren. Detta är mycket vanligt i Spanien, så det lönar sig att försöka ta reda på så mycket du kan om de villkor som en bank kommer att erbjuda dig, snarare än hoppa på det som ger dig den bästa förrätter ränta, till exempel.

Som ett minimum, kommer de flesta banker insistera på hemförsäkring genom banken på fastigheten du har just fått. Detta är ett rättsligt krav, så det är vettigt för banken att vara först i det hypotetiska dörren. Många banker kommer att ta detta ett steg längre, insisterar på att du tar en livförsäkring för en, båda eller hur många parter som undertecknar avtalet. En annan typisk villkoret är att du måste ta med din lön från ditt jobb till det kontot, och oftare än inte, öppna ett konto kreditkort med banken – som båda har en årlig avgift. Vissa banker kommer då också gå så långt att öppna fasta planer ränta kredit eller inlåning av kort eller medellång sikt belopp – ofta runda figurer runt en till tusen euro, till exempel – igen, som alla är oväntat med lyckligt hem-sökare. Lägg till detta de vanliga tio procent notarie avgifter, och du kan ibland komma undan med inga pengar kvar för utsmyckning planerna du hade, så det lönar sig klokt att ställa så många frågor som möjligt före dagen för undertecknandet!