rörlig ränta inteckningar, de är det bästa valet

Bolånemarknaden som helhet är i ett ganska dåligt skick just nu, har sub-prime lån i USA hade en dominoeffekt på banker i hela världen och den viktigaste effekten att människor ser är att hem repossessions har ökat exponentiellt sedan detta tuff tid har börjat.

Den mycket omskrivna kollaps av banken Northern Rock har också bidragit till de ökande problemen med banker i detta land. Kredit eller någon utlåning i detta land blir allt svårare att hitta eftersom bankerna är upptagen med att försöka återfå en del av de pengar som lånas ut under de senaste åren aldrig ihåg de tusentals människor som vill få nya bolån, kreditkort och lån.

I ett stöd för att mildra effekterna av denna kreditkrisen Bank of Englands basränta på bolån har sjunkit tre gånger redan sedan december förra året. Det senaste av dessa procentuella droppar gick från 5,75% till 5%. Det innebär att personer med rörlig ränta eller “tracker” inteckningar kunde ha gjort det bästa valet som en familj med en £ 100.000 intresse bara inteckning skulle nu ha betydande minskningar i sina återbetalningar av £ 750 per år.

Innan folk börjar klättra från sina fast ränta inteckningar som de behöver för att veta skillnaden mellan de två typer av rörlig ränta inteckningar, Tracker inteckningar följa Bank of Englands basränta och så om räntehöjningar eller dips sedan så kommer räntan på dina lån. Omvänt en rabatterad rörlig ränta inteckning följer långivarens standard rörlig ränta (SVR) som inte följer Bank of England, och kan förändras till det bättre eller sämre när långivaren känns som det.

Med den förestående möjligheten till en recession i USA och kreditkrisen i full många långivare är ovilliga att passera på besparingarna till följd av Bank of Englands nedskärningar, till exempel oroliga banken Northern Rock har bara tappat sin ränta med 0,35 av en procent i ett försök att eventuellt återhämta sig från sina nära-död.

Medan bolån är ett riskabelt ämne just nu är det tydligt att medan rörlig ränta inteckningar ser de mest attraktiva på den här punkten finns det alla möjligheter att med tiden den nationella stiger upp igen, speciellt eftersom det har varit tre drastiska droppar inom loppet av ett halvår. Alternativet med en fast ränta inteckning kan innebära att du får en anständig överenskommelse men betala lite mer.

Långsiktiga bolån (vissa upp till 40 år) kan få bättre priser som du kommer att vara med då under en längre tid och mer sannolikt att kunna göra de betalningar som de kommer att spridas isär för mindre månatliga avbetalningar. Att få en inteckning nu eller ens remortgaging kommer att ta mer tid och uppmärksamhet på detaljer för att se till att du inte sluta med en uppgörelse som kommer att skada dig i det långa loppet, ta alla råd du kan få i frågan och var inte rädd för att söka någon annanstans om du inte får den uppgörelse som är rätt för dig