rikstäckande och Woolwich stapla på smärtan för låntagarna

Låntagarna har behandlat ett annat slag som inteckning jättar Nationwide och Woolwich höja räntan och kostnaden för två år fast ränta inteckningar träffar en tio-årshögsta.

Forskning av finansiell information specialist Moneyfacts.co.uk har visat att kostnaderna för ett genomsnittligt tvåårigt fast ränta – den mest populära inteckning – har drabbat 6,75%.

Nationwide Building Society meddelade idag att man har höjt sina bolåneräntor för andra gången på två veckor – med sitt tvååriga fasta priser stiger med upp till 0,5%.

Samtidigt har stipendiaten inteckning jätte Barclays ägda Woolwich höjde också priserna och kommer att dra hela sin två-års fast ränta intervall som pengarna tar slut. Långivare har sagt att den senaste tidens kraftiga prisuppgångarna på swapräntorna, lånekostnaderna fast ränta finansiering på penningmarknaden, har lämnat dem med inget annat val än att öka räntekostnaderna.

Darren Cook, inteckning expert på Moneyfacts.co.uk, sade: “Den genomsnittliga två års fast ränta ligger på 6,75%, den högsta vi har sett under de senaste 10 åren.
“Kunderna vill fixa sina lån under fem år betalar också priset som den genomsnittliga räntan har ökat till 6,72%.

“Förbannelsen av fredagen den 13 köpte mer smärta för låntagare som swapräntor nådde ett nytt rekord på 6,49%.

“Med långivare har att betala en sådan enorm pris för säkra medel och en fördröjning på några veckor innan denna kostnad vidare till bolånekunderna är situationen sannolikt att bli värre innan det blir bättre.”

Rikstäckande drag skjuter kostnaden för en två-års fast ränta för en bostad med en 10% deposition och betala en £ 599 avgift upp från 6,45% till 6,95% och räntan på liknande avgift-fria lån gått upp från 6,85% till 7,35%.

Nationwide, Storbritanniens största byggnad samhälle, skyllde de räntehöjningar på en kraftig ökning av kostnaden för att låna pengar på de finansiella marknaderna och att öka bolåneräntor med ett antal av sina konkurrenter.

Priser på remortgages har också höjts och förblir högre än för husköpare. En låntagare kommer till slutet av en rikstäckande tvåårigt fast ränta med en 10% deposition har sett avgiftsfri tvåårigt fast ränta stiger från 7,05% till 7,55% och £ 599 avgift produkten stiga från 6,65% till 7,15% .

Alla dessa priser är betydligt högre än byggnadens samhällets standard rörlig ränta på 6,49% och även en remortgager med minst en 25% står nu inför en två-års fast ränta över detta på 6,75% – trots att affären är £ 599 avgift.

Matthew Carter, Divisionschef för bolån hos rikstäckande, sade: “Vi har sett fortsatt stora ökningar i penningmarknadsräntorna tillsammans med ytterligare konkurrent aktivitet och som ett resultat har det varit nödvändigt att höja räntorna på vårt utbud av bolån.

“Medan marknaderna förblir volatila vi kan förvänta oss att se täta byten till fast ränta inteckningar i hela branschen.”

Den ökade finansieringskostnader och pågående inteckning kritan har se även Woolwich, som ägs av Barclays, dra ut den tvååriga fast ränta inteckning marknaden helt och hållet – citera behovet att styra efterfrågan som sina räntor har blivit alltmer konkurrensutsatt.
Halifax, Abbey och Bradford & Bingley har alla också höjda bolåneräntor nyligen. Halifax, Storbritanniens största bolåneinstitutet nu bara erbjuder sina bästa tracker deal för dem med en 40% deposition. Woolwich sa att det var skrotning befintliga nivåerna vid midnatt ikväll och ersätta en del av dem med högre eller större avgifter.

Sitt bästa livslängd tracker stiger från 5,74% till 5,99%. Det nya sortimentet av fast ränta erbjudanden kommer att presenteras nästa vecka. En taleskvinna sade: “Anledningen till dessa förändringar är den ökade swapräntorna under de senaste veckorna.”
Ray Boulger, av inteckning mäklare John Charcol, sade: “Den enda överraskningen är att det har tagit så lång tid för långivare att reagera.”