Rightmove frågor priser rissorter

Brittiska husägare har höjt priserna på sina fastigheter här månaden eftersom de inte är “realistiskt” tillräckligt om bostadsmarknaden, säger Rightmove plc.

Enligt Rightmove, ökade den genomsnittliga utgångspriset 1,2% från april till £ 242.500 eller ($ 473.000

14 maj förutspådde en ny opinionsundersökning som brittiska bostadspriserna kommer att falla 5% i år och att marknadsbedömare tror att det kan bli värre på grund av den skyhöga konsumentinflation vilket begränsar utrymmet för räntesänkningar.

Den enkät utförd av Reuters uppgav vidare att det årligen varierat från 10% minskning till en 2,9% ökning med en median prognos om en 5,0% nedgång i brittiska bostadsmarknaden.

Enligt undersökningen av 30 analytiker som dras från banker, värdepappersföretag och forskningsinstitut, nästan en tredjedel av respondenterna förutspådde en 10% minskning i enkäten, som togs 08-14 maj. Medianen kan jämföras med den i en 0,8% i en Reuters enkät i mars belyser de försämrade utsikterna.

Men enligt Rightmove, ökade priserna i London 0,2%. På året ökade kostnaden för en brittiska hem 2,2%.

Rightmove s kommersiella direktör Miles Shipside berättade Bloomberg, “Inte tillräckligt många säljare kommer ut på marknaden med realistiska priser och det är fel taktik för den aktuella uppsättningen av marknadsvillkoren.”

Han tillade, “Det finns betydligt färre bolån runt, köparna är mer begränsat utbud. Det är en tuff marknad som är sannolikt att fortsätta under en tid. ”

Företaget sade husägare höjde priserna mest i sydöstra England, där kostnaden för en fastighet ökade med 4,2 procent på månaden. Det påpekas också att East Midlands och East Anglia hade antecknat de största nedgångarna, både med 1,5 procent prisfall på månaden, sade Rightmove.

Indikatorer baserade på överenskomna försäljningspriset visar att värdet på bostäder sjönk i april från ett år tidigare för första gången sedan 1996 och Bank of England guvernör Mervyn King säger att de är “ sannolikt att sjunka ytterligare.”

Förra månaden, i ett desperat försök att stävja utlåningen, tillgrep bankerna att höja kostnaderna för sina mest gynnade bolån skicka dem till ett rekord, åtta-årshögsta.

Men flytten inte gå bra med marknaden eftersom fler husägare hade svårt att finansiera sina fastighetsköp.

Londons södra Kingston området var trop av ledartavlan då priserna steg 3,9% från april medan den centrala stadsdelen Westminster var upp 3,2% enligt siffror från Rightmove.

Statistiken visar dock att vissa delar av London upplever en drastisk nedgång i prissättningen med Hounslow, nära London Heathrow Airport som det mest drabbade området har registrerat en minskning med 4%.

“Folk frågar för mycket för sina fastigheter i rådande marknadsläge” Rightmove s Shipside sagt.

Den 2 maj, HBOS Plc, Storbritanniens största bolåneinstitutet beräknas utifrån avtalade transaktioner, tappade hem värden 0,9% från ett år tidigare, den första nedgången i mer än ett decennium.

Royal Institution of Chartered Surveyors sade 13 maj att egendom agenter och lantmätare rapporterade London ledde till omfattande prissänkningar i minst 14 år förra månaden.

Huspriserna kommer att falla ca 5% i år, och antalet transaktioner kan sjunka 40% om beslaget på kreditmarknaderna inte avta, sade RICS idag.

I mars godkände banker 64.000 bostadslån, det lägsta beloppet sedan åtminstone 1999. Den genomsnittliga räntan som erbjuds av långivare på en inteckning för 95% av priset på en fastighet, fast i 24 månader, steg till 6,94% i april, den högsta sedan februari 2000, Bank of England data visar.

Shipside sade, “Det är en väldigt tuff marknad för både mäklare och säljare,”

Han tillade, “De som minns de tuffare tider har utgjutit mycket personal. Det finns fastighetsmäklare stängning. “