repossessions fortsätter att stiga

Statistik från City watchdog Financial Services Authority avslöja några häpnadsväckande siffror om hem repossessions.

Repossessions klättrade med nästan 100 procent i fjol, med 13.161 familjer som vräks mellan juni och september ensam. Detta innebär att en familj blir vräkta varje 10 minuter, efter att ha misslyckats att hänga med avbetalning på sina hem.

Sedan september har situationen förvärrats ytterligare, vilket ännu fler människor riskerar att förlora sina hem. Stigande uppehälle kostnader, har till exempel bensin, diesel, gas och el sätta press på villaägare som tidigare bara att gå ihop och som ett resultat har de fått bakom med inteckning och andra kreditlöften.

Siffrorna visar att inteckning efterskott för vissa människor är så allvarliga att de utgör mer än 10 procent av deras totala inteckning engagemang, med upp till 340.000 personer bakom med sin avbetalning. För många av dessa, såvida de inte kan hitta pengar för att få skulderna upp till datum, är återtagande nästan en säkerhet.

Med upp till 85 företag som går under varje dag, arbetslösheten fortsätter att stiga. Även för dessa människor i arbete, kan lönerna sjunker som övertid och bonusar skärs som tusentals företag både små och stora kamp för att överleva. Varje företag som stänger sätter fler människor i riskzonen för återtagande. Moderaterna varnar för att de nuvarande återbördande siffrorna är bara “toppen på isberget”

Verkställande av bostäder välgörenhet Shelter, säger att dessa siffror inte bara skall betraktas som siffror på en balansräkning. Var och en representerar en riktig familj, mot sorg att bli vräkta från sina hem, och han säger att de föreslagna statliga åtgärderna endast kommer att hjälpa “en bråkdel” av dessa människor i verkligt behov.

För de familjer som förlorar sina hem, det verkar vara väldigt lite ljus i slutet av tunneln, enligt avdelningen för lokalsamhälle och lokalt självstyre. De säger att de kommer att göra allt för att hjälpa till att skydda husägare, inklusive husägare Mortgage Support Scheme, vilket gör att människor med bolån på upp till 400.000 pounds att skjuta räntan på dem i upp till 2 år. Tyvärr, det finns inget datum satt för införandet av systemet, och alla detaljer har ännu inte slutförts. Rådet hypotekslångivare förutspår att siffrorna kommer att stiga till uppemot rekordnivåer i år, med upp till 75.000 bostäder som återtas.

Den konservativa bostäder talesman kommenterade att Labourregeringen hade “satt tillbaka” medan rådhus väntelistor hade “exploderat” och att Gordon Browns skryta med att han hade slutat “boom and bust” inte skulle ge mycket tröst för alla familjer återtas förra sommaren. Han tror också repossessions kommer att fortsätta att stiga sedan bankkrisen under senare delen av året.

Den liberaldemokratiska taleskvinna kommenterade att “tråkiga” är att antalet personer med inteckning efterskott fortsätter att “växa, och kommer att bli värre”. Siffrorna tyder på att med cirka 4,2 miljoner människor (till rekordhöga 1,8 miljoner familjer) om rådets väntelistor – en ökning med 10.000 under det senaste året – Efterfrågan på sociala bostäder betydligt större än tillgången.

.