remortgaging – är det värt att vara en kurs tart

Mortgage långivare kallar folk som byter bolåneinstitut att följa lägre priser “Rate Tarts” – som om det kommer att sätta dem! Dessa tårtor med hjärnor (ej hjärter) som vi alla vet att det bästa sättet att få den billigaste affären är att shoppa runt, och det är vad de gör!

De bolåneinstitut är i hård konkurrens med varandra för att locka flest kunder, och även om vissa andra incitament som fri värdering och inrätta avgifter, det är den ränta som är den verkliga clincher. Så länge detta är fallet, kommer Rate Tarts blomstra!

Vissa långivare har ökat sina up-front avgifter i ett försök att slå takten tårtor, och andra erbjuder incitament till befintliga kunder att behålla sin verksamhet. Men att höja up-front avgifter kommer att göra mer skada än nytta, minskar långivare marknadsandel, trots att deras vinstmarginaler kan vara lite mer hälsosamt.

Birmingham Midshires är det perfekta exemplet på detta är de nu erbjuda en 3,89% två år fast affären, ser ut som en bra affär? Läs det finstilta och det visar sig att arrangemanget avgiften är kraftigt över genomsnittet på £ 500, det är en gigantisk £ 1499! Om du sprider avgiften under två år på £ 749,50 per år, det fungerar som att lägga ytterligare 0,75% ränta på en £ 100.000 inteckning.

Om du väljer att remortgage, det finns ett par saker du behöver göra först:

Ett. Lägg upp alla kostnader för remortgaging, inklusive:

– Värderingen avgift (ca £ 250 på en £ 100.000 inteckning);
– Arrangemanget avgift (ca £ 500);
– En bokningsavgift (kan vara cirka 50?);
– Advokatarvoden (ungefär £ 350 on a £ 100.000 inteckning);
– Effekter av eventuella inlösen påföljder för att lämna din nuvarande långivare.

2. Nu är det dags att ringa din inteckning leverantör. Berätta för dem att du vill byta din inteckning eftersom du har fått en bättre affär. Din långivare kan mycket väl ge dig ett erbjudande för att matcha den nya affären. Självklart, om du inte ring, skulle de erbjuda dig aldrig att bättre affär, men långivare ibland svarar bra på tryck, så ge det ett försök innan du byter.

När du har pratat med din långivare och få information om alla kostnader i samband med byte bolån, det är upp till dig att avgöra om det är värt det. Om din långivare ger dig en förbättrad citat, bör detta fatta beslut mycket enklare.