rekord lån lågkonjunktur bidrar till att utlösa räddningsplan från Bank of England

Mars 2008 såg det lägsta någonsin antalet personer som tar ut lån för att köpa bostäder med det belopp som faller med 46 procent under ett år till 35.417 husköpare som vill lån.

På det mest har banker delar ut över 3.000 inteckningar en dag, men den siffran har rasat till bara 1100 per dag, det minsta antalet sedan mätningarna började.

De siffror som släpptes av British Bankers Association avslöjar den märkliga bevis på en inteckning härdsmälta i Storbritannien enligt chefen brittiska ekonom på konsultföretaget gruppen, Global Insight, Howard Archer.

Han sa, “Mortgage aktiviteten håller pummeled av en giftig kombination av sträckt överkomliga priser och mycket snäva lånevillkor.”

Omkring 75 procent av de lån som finns tillgängliga för konsumenter under sommaren 2007 försvann, lämnar bara 4.000 inteckningar för bostadsköpare att välja mellan.

Bank of England har bekräftat att antalet människor beslutar att inte fullfölja ett bostadsköp hade stigit som en följd av att förvandlas till ett lån. Bara 129.300 inteckning program var framgångsrika i mars 2008 det lägsta antalet sedan september 2000.

Herr Archer sade, “Den låga inteckning verksamhet är inte bara en följd av avtagande efterfrågan på hus på grund av de förhöjda överkomliga trycket inför potentiella husköpare, men också allt på grund av mycket snäva kreditvillkor som leder till betydligt färre och dyrare bolån är tillgängliga. ”

De data som betonade behovet av “samordnat, fortlöpande åtgärder” för att försöka övertyga bankerna att låna ut till varandra, vilket möjliggör mer likviditet blir tillgänglig för att finansiera bolån och hjälp priserna komma ner.

Bankchefer träffade förbundskansler Alistair Darling och varnade honom att även en £ 50000000000 räddningsplan från Bank of England inte kan ha önskad effekt på bostadslån i flera månader. Tanken var att hjälpa bankerna låna ut pengar till husägare till ett bra pris, samtidigt som den tillåter dem att byta inteckning värdepapper i upp till tre år för statsskuldväxlar.

En ledande Citykälla talade om hur Mr Darling hade fått höra vid mötet att räddningsplanen inte skulle göra någon skillnad för “ganska lång tid”. Källan sade, “För nu, kommer inteckning prissättning förblir hög. Om något, kommer det att öka på kort sikt. “Denna han skyllde på” envist höga kostnader för att samla in pengar på penningmarknaden, vilka banker som används för att låna ut till kunderna.

Bankerna varnade för att människor som vill ta ut en fast ränta lån kommer att hamna de största förlorarna. Några fast ränta erbjudandena på bostadslån var redan på sin högsta genomsnittliga nivån sedan 2000, och dessa affärer skulle kunna fortsätta att klättra herr Darling blev tillsagd.

Chefer från stora långivare, Nationwide, var Halifax, Abbey och Cheltenham & Gloucester närvarande vid mötet, som var ett antal politiker inklusive bostäder minister Caroline Flint och generaldirektör för rådets hypotekslångivare, Michael Coogan.

Mr Coogan sade, “På kort sikt trenden med ökande priser och produkter tas bort från marknaden inte kommer att vändas. Om och när bankerna börjar låna ut till varandra, kommer räntan för utlåning går ner och det betyder att det kommer att börja få ner priset, men det kommer inte att bli en dramatisk omsvängning. Det kommer att vara en långsam process som bäst. ”

Tidigare medlem av Bank of Englands penningpolitiska kommitté, varnade professor Charles Goodhart, “sannolikheten för att få bolånemarknaden gå igen är smal. Detta förhindrar bara saker från att bli värre. Det är en backspärr. ”

Professor Goldhart förutspår Bank of Englands plan kommer att hjälpa ekonomin. Han sa, “Kreditkrisen fortfarande kommer att drabba ekonomin men det kan ha ont mer om det inte vore för dessa åtgärder. De åtgärder förebygga risken för en eventuell lågkonjunktur blir en fördjupning. “