räntorna skär

Kanadas centralbank sänkte sin trendsättande räntan med en kvarts punkt till rekordlåga 0,25 procent och sade att det sannolikt kommer att stanna där till juni år 2010.

Bank of Canada sade tisdag den globala recessionen har intensifierats och det förväntar sig att recessionen i Kanada kommer att bli djupare än väntat.

Banken sade att det är beroende av inflationen, men de förväntar sig att hastigheten för att ligga kvar på nuvarande nivå fram till slutet av det andra kvartalet 2010. Det sade att det är lämpligt att ge tydligare vägledning än vanligt när det gäller dess framtida väg för att påverka priserna på längre löptider.

Centralbanken sade att ekonomin kommer att krympa med tre procent i år, nästan tre gånger så mycket som de 1,2 procent den prognos så tidigt som i januari förra året.

Och det sade att ekonomin inte kommer att återhämta nästan lika starkt som det tänkt, säger någon återhämtning startar inte förrän de sista tre månaderna av året och tillväxten nästa år kommer att vara mer dämpad, på 2,5 procent istället för 3,8 procent som tidigare väntat .

“I en miljö med fortsatt hög osäkerhet, har den globala recessionen intensifieras,” sade banken i sitt uttalande.

“Försämrade kreditvillkor har spridit sig snabbt genom handel, finansiell och kanaler förtroende. Medan mer aggressiva penning-och finanspolitiska åtgärder pågår hela G20, att åtgärder stabilisera det globala finansiella systemet har tagit längre tid än förväntat att anta.”

Mark Carney, chefen för Kanadas centralbank, har sagt att framgången för USA: s bank räddningspaket är avgörande för den ekonomiska återhämtningen. Kanada har undvikit statliga räddningsaktionerna och har inte upplevt ett fel i någon större finansinstitut. Det har ingen förlamande inteckning härdsmälta eller bankkrisen norr om gränsen, där den finansiella sektorn domineras av fem stora banker.

Men Kanada och USA har den största handelsförbindelser i världen. Finanskrisen och den globala utförsäljningen av råvaror har drabbats Kanada hårt sedan i höstas. Alberta gång blomstrande oljesand sektorn har svalnat som alla större företag har skrotats eller försenat några expansionsplaner.

Kanada förlorade ett rekord 273.300 arbetstillfällen under de tre första månaderna av året.

Den senaste räntesänkning betyder att banken har sänkt 4,25 procentenheter från dagslåneräntan sedan den började den nuvarande lättnader politik i december 2007.