räntorna fortsätter att stiga

Räntorna i Storbritannien har fortsatt att stiga under de senaste månaderna trots Bank of England basränta återstående stabil. Nya rapporter visar att kostnaden för långivare för bolån fortsätter att gå upp, med långivare ökande priser så sent som de senaste dagarna.

Fast ränta inteckningar har ökat mest med mycket få erbjudanden som erbjuds nära basräntan på fem procent. Den främsta drivkraften bakom dessa ökningar är den globala kreditkrisen, som har sett många banker och finansiella långivare kämpar för att få tillbaka de pengar de har förlorat.

När den globala kreditkrisen först uppstod, var det de människor som monterade den sub-prime lån kategori som kämpade. Inteckningar var lånas ut till personer som inte har rätt medel att återbetala dem bör det finnas några räntehöjningar. Nu verkar alla lider som bankerna försöker göra återta en del av de vinster som de var en gång användes för att genom att höja räntorna för dem som har råd med sina bolån. Forskning har visat att den genomsnittliga nittio procent lån till värde inteckning kostar nu 6,75% i ränta, vilket är två procent fler erbjudanden som erbjuds för två år sedan. Fast ränta inteckningar har ökat i popularitet under de senaste månaderna som husägare försöker att förneka möjligheten till ökade räntehöjningar. Men långivare sa att de måste sätta upp räntorna på dessa typer av erbjudanden på grund av mängden de laddas för att låna pengar själva.

Det verkar inte vara en stor summa som kan göras för att motverka de stigande räntorna, förutom shoppa runt om din nuvarande affär löper. Trots att majoriteten av människor bank med en av de fyra stora high street banker, är de större high street banker erbjuder nu några av de värre erbjudandena på marknaderna i jämförelse med de mindre hypoteksinstitut och fristående banker. Shopping runt kan hjälpa till att hitta en affär som bättre speglar Bank of Englands basränta och därför utgör en bättre affär. Dessutom husägare skulle kunna överväga en offset inteckning som uppväger den ränta som betalas på besparingar mot ränta som skall betalas på en inteckning. Denna typ av arrangemang har blivit mer populärt som människor hitta dessa erbjudanden kan minska sina totala utgifter.

Den goda nyheten genom alla jämmer och elände är att räntorna på besparingar är nu den högsta de har varit i år. Bankerna försöker locka människor att spara för att kompensera kostnaderna för dem att behöva låna pengar själva. För bankerna står ju fler kunder man har sätter in pengar i besparingar på mindre pengar de behöver låna från finansmarknaderna. Erbjuder offset inteckningar uppmuntrar kunder att sätta in sina besparingar under en längre period eftersom de motverkar ränta på sina lån. Även om dessa typer av erbjudanden är ganska nya husägare inte bör avfärda dem ur handen och söka professionell rådgivning om huruvida de skulle kunna vara ett lämpligt alternativ för dem i stället för traditionell fast eller rörlig lån. Även räntorna för att rädda fortsatt hög i olika typer av erbjudanden kan gynna både bankerna och deras kunder.