räntesänkning höja inteckning förhoppningar

Bolånemarknaden kunde avsett för en bättre framtid som långivare fortsätter att erbjuda reducerade skattesatser.

Men med First Direct återuppta bolån, tecknen tyder på att marknaden skulle kunna ange en mjukare period i inteckning kritan.

First Direct har också meddelat att man kommer att börja erbjuda bolån till nya kunder igen, efter att dra sitt sortiment i början av april.

HSBC ägda nätet och telefon långivare har börjat sälja bolån igen för nya kunder. Det spekuleras att återinträdet av First Direct kan signalera en förbättrad marknad och en bättre framtid för låntagarna.

Eftersom First Direct drog sig ur marknaden, har stigit kraftigt. Det är fortfarande konkurrenskraftigt men är inte de billigaste på marknaden.

Bankens tvååriga fast ränta på 4,75% hade varit en av de bästa som erbjuds till villaägare till en månatlig kostnad av £ 594 om en typisk £ 150,000 ränta endast homeloan.

Idag bankavgifter 5,76%, med en £ 499 bokningsavgift och £ 1499 uppläggningsavgift. Månatliga avbetalningar skulle vara £ 720 på £ 150.000. Alla dess erbjudanden är endast tillgängliga upp till 80 procent lån till värde och om lån på £ 400.000 mindre.

Låntagare kan få ett tvåårigt fix på 5,75% från Loughborough bygga samhället. Månatliga avbetalningar skulle vara bara £ 1 m mindre på £ 719.

Dock erbjuder affären en mycket lägre £ 649 uppläggningsavgift och finns upp till 90% lån till värde medan detsamma inte kan sägas om Skipton Building Society, som erbjuder sina kunder 5,79% fast i två år upp till 95% lån till värde med en £ 799 avgift.

Följa stegen i andra bolåneinstitut, har Nationwide Building Society sänka räntan med upp till 0,3% på sin fasta-frekvensområde.

Samtidigt långivare såsom Abbey har också sänkt fasta priser med upp till 0,17% och trackers med 0,05%.

Ett betydande antal bolåneinstitut numera bara erbjuda bästa priser till dem med minst en 20% eller 25% deposition och laddning betydande avgifter inklusive dem som söker vanliga lån med rörlig ränta.

Låntagare hoppas på ett ögonblick respit från inteckning kritan kommer sannolikt att bli besviken dock, med räntekostnaderna fortfarande inte falla kraftigt.

Det är inte bara dåliga nyheter för låntagarna, eftersom i genomsnitt bästa treåriga fasta priser och erbjudanden tracker halkade tillbaka i kosta något, med 0,1% till 6,13% och 0,05% till 6,21%, respektive.

Tidigare i april upphörde nätet och telefon bank First Direct tillfälligt lån för nya kunder, säger att det hade fått fem gånger sin normala antalet ansökningar.

Företaget säger att det nu har rensat eftersläpningen av godkännanden inteckning ansökan och har börjat erbjuda lån igen på upp till 80% lån till värde, med en tvåårig fix på 5,76% och £ 499 avgift.

Louise Cuming, chef för bolån på prisjämförelsesajt Moneysupermarket.com, sade: “Detta är välkomna nyheter i en annars fientlig marknad. First Direct ursprungliga hållning gjorde i början av april var reflekterande av en avvaktande inställning till marknaden som helhet. Återföringen av beslutet visar ett växande förtroende för marknaden. ”

Nyheten om att First Direct åter komma ut på marknaden bolån kom strax efter Abbey och Nationwide valde att sänka boräntorna. Samtidigt, bolåneinstitutet, meddelade HSBC att den sträcker sitt erbjudande hastighetsmatchare.

Detta kan komma som en lättnad för brittiska låntagare som under de senaste veckorna har drabbats av inteckning kritan.

Enligt Moneysupermarket.com s Credit Crunch Monitor visar att kostnaden för den genomsnittliga bästa två-års fast ränta affär från de bästa leverantörerna stiger något under förra veckan, med 0,03% till 6,26%.