räkna ut om att gå med en fast eller justerbar inteckning

Traditionellt var 30 år fast inteckning stapelvara i bostadslånet branschen. Nu har du massor av val med fast eller justerbar inteckning är den största.

räkna ut om att gå med en fast eller justerbar inteckning

Nästan varje person, vid ett eller annat, kommer att undersöka möjligheten att dra ut en inteckning i ett hem köp eller refinansiera. När detta sker, ställs de inför två generella påståenden: en fast ränta inteckning och en rörlig ränta inteckning. Dessa två former av bolån är mycket olika och kan gynna olika människor på olika sätt allt beroende på situation, särskilt de nuvarande räntenivå. Båda har fördelar och nackdelar som måste vägas noggrant.

Fast ränta inteckningar (FRM) är inteckningar som, som namnet antyder, kommer att ha en stadig ränta under hela inteckning sikt. Denna ränta kommer aldrig att förändras och aldrig varierar. Du som husägare få inteckning, inte behöver oroa sig för plötsliga förändringar på marknaden som påverkar hur mycket du kommer att betala en månad och hur mycket ränta debiteras. Detta är alla inställda på förhand. Fast ränta inteckningar bestäms av prime ränta på tiden och genom att mäta din egen kredit värderingar och andra variabler i mixen. Detta är en solid alternativ för människor som inte gillar någon risk.

Justerbar ränta inteckningar (ARM) är mer av en risk. De börjar i en lägre takt än FRM och kan visa sig vara mycket kostnadseffektivt eller de kan leda till mycket högre räntor på lång sikt. Du ser, medan justerbar ränta inteckningar börjar lägre, är de också påverkas av förändringar i räntenivån vid varje given tidpunkt. Om ränta går upp, kommer din kurs att följa efter. I grund och botten, när man överväger en ARM, måste du fundera på vad den aktuella marknaden ser ut för räntor. Om den nuvarande marknaden är hög, kan det vara bättre att gå med justerbar, har en lägre initial ränta, och sedan ha lägre räntor på lång sikt som räntorna faller. Men om du får en justerbar ränta inteckning och en tid när räntorna är låga kommer du sluta se signifikanta ökningar i din ränta på lång sikt. I själva verket har detta varit fallet under de senaste fem åren eller så. Nu räntorna stiger och det finns en viss rädsla för att många husägare med ARM lån kommer att standard.

Som kan ses har varje form av inteckningar sina egna användningar och uppsättningar av plusses och minus. När man överväger en inteckning mot ditt hus är det oerhört viktigt att utvärdera din egen situation noggrant och även den nuvarande marknadssituationen. Titta in i vad det långa loppet räntebetalningar kommer att vara för varje metod och välja vad som är rätt för dig och vad som kommer att spara pengar i det långa loppet.