problemen växer för villaägare som inteckning produkter fortsätter att falla

Antalet inteckning produkter till försäljning föll kraftigt under de tolv månader under år 2007 till 2008 minskat från nästan 11.000 till drygt 3.000.

Dessa förändringar på marknaden hade inte setts på nästan en generation med kreditkrisen leder Storbritanniens banker och hypoteksinstitut ta ut högre räntor på de pengar de lånar ut och återkalla tusentals av deras inteckning erbjudanden.

Med många husägare på fasta erbjudanden ränta inteckning som vanligtvis varar mellan två och fem år, skulle så många som tre miljoner människor kommer till slutet av deras avtal under de närmaste åren sluta betala mycket mer för nya affärer.

Inteckning mäklare Ray Boulger av John Charcol sa, “Om någon redan har fått en inteckning och de funderar på att re-inteckning, men de kan inte få en mycket bättre än sina långivare standard rörlig ränta, då det innebär att de kommer att sluta betala en ränta betydligt högre än de kunde ha väntat ett tag sedan. Det är svårt för alla som kommer till slutet av en affär. ”

Med knappt 1,5 miljoner villaägare i Storbritannien kommer till slutet av en två års fast ränta affär under 2008, säger Boulger, “I dagens marknad, helt klart en hel del av dessa människor kommer att ha önskat att de hade tagit ut en långsiktig affär.”

Den genomsnittliga kostnaden för en inteckning i Storbritannien har ökat med £ 200 enligt branschen analysföretaget Moneyfacts. De hävdar att husägare vars två år fast affären rann ut under 2006 normalt skulle ha åter fast på en liknande affär på 4,34 procent, men under 2008 har den siffran stigit till 6,65 procent.

Med banker och hypoteksinstitut blir mer ovilliga att låna ut pengar till så många människor, innehavare inteckning vars fasta erbjudanden kör ut finner det allt svårare att re-inteckning till ett rabatterat pris.

En sådan konsument sa, “De var alla villiga och stödja inteckning applikationer för flera år sedan, och fem år sedan hade jag en fantastisk affär. Nu det har kommit till den punkt att jag behöver deras hjälp och de är torka sina händer. ”

Många konsumenter har fallit i konflikt med den globala kreditkrisen påverkar banker, vilket resulterar i dem att dra alla sina 100 procent inteckning erbjudanden på erbjudandet. En kund till den första brittiska banken Northern Rock, för att bli ett offer för kredit härdsmälta har lämnats utan erbjudanden på erbjudande för deras situation, säger, “Det finns absolut inga erbjudanden där ute för oss.”

Efter att ha tagit ut en av Northern Rocks Tillsammans bolån, låna 125 procent av värdet på hemmet de köpte, de har sett sedan banken blivit förstatligade och inte villiga att erbjuda en jämförbar inteckning affär. Ingen av de andra high street långivare är beredda att göra det heller.

Saker och ting är inte bättre för första gången köpare med banker ber om stora fyndigheter att säkra en inteckning affär.

Dessa problem är till stor del på grund av krisen i sub-prime lån i USA som har påverkat banksystemen globalt. Mängden pengar bankerna var villiga att låna varandra minskat dramatiskt vilket fick knacka på effekten av dem är tveksamma att låna ut pengar till kunder i form av inteckningar.

Redaktör för Money Week, Merryn Somerset Webb sade, “Faktum är att bankerna har fått till den punkt där låna pengar via bolån är riskabelt, mycket riskabelt. Det verkade inte riskabelt för två år sedan, nu är det klart mycket riskabelt och om de inte vill låna ut pengar, kommer de inte. “