problem i den negativa kredit inteckningar marknaden

Det finns tecken på de finansiella marknaderna att det snart kan bli svårare att få negativa kredit inteckningar. För flera år nu långivare har utfärdat negativa kredit bostadslån till människor med låg dokumentation och negativa kredithistorik nästan efter behag.

Många negativa kredit inteckningar utfärdas också med höga lån till värde nyckeltal och dyra räntor. Vissa produkter lämnar också låntagaren med något eget kapital på spel i deras hem och därför lite personlig risk.

Dock kan den mjukgörande bostadsmarknaden tillsammans med en blip på den amerikanska börsen uppmana långivare att ändra sina vanor.

Flera finansbolag i USA nyligen upplevt stora nedgångar i aktiekurserna eftersom de avslöjade förluster orsakade av att hålla i portföljer med negativa kredit inteckningar som har upplevt oväntade nivåer av uteblivna betalningar.

Nya räntehöjningar har satt ekonomiska trycket på låntagare som tidigare inte fanns när de fick sina bolån. Detta har lett till en ökning av skulder och antalet konkurser på negativa kredit inteckningar.

Den senaste tidens händelser på aktiemarknaden har visat att spelarna är ovilliga att investera i finansbolag som bär portföljer med hög risk bolån. På grund av denna sub-prime långivare måste omvärdera sin utlåning kriterier för negativa kredit inteckningar.

Även om det är sannolikt att negativa kredit inteckningar inte kommer att försvinna helt, kan de kriterier som de bedöms vara åtdragna. Detta bör bidra till att hejda fallissemang och förseningar som bolån kommer inte längre godkänt för människor som helt enkelt inte har råd med de återbetalningar.

På grund av den senaste tidens glitch i den amerikanska aktiemarknaden som orsakas av negativa kredit lån är många analytiker att avge yttranden om huruvida de tror på samma scenario skulle kunna inträffa i Storbritannien.

De flesta bedömare är övertygade om att de senaste problemen på aktiemarknaden i USA inte kommer att replikeras över dammen.

Den brittiska marknaden för negativa kredit inteckningar inte exakt spegla sin amerikanska motsvarighet. Utlåning kriterier är olika och lån till värdet nyckeltal är lägre och därför mindre riskabelt att långivarna.

Utöver detta, de underliggande tillgångarna i brittiska negativa kredit inteckningar, nämligen fastigheter över vilka de är säkrade, tillhör en fastighetsmarknad som fortsätter att utvecklas mycket bra.

Detta innebär att det är liten chans att låntagarnas falla i negativt eget kapital, vilket innebär att situationen upplevs i USA rörande negativa kredit inteckningar förmodligen inte kommer att replikeras i Storbritannien.