Planerar du en andra inteckning

Topplån är ett stort åtagande som du inte bör träda i lätt, eftersom de bär många risker. Det lönar sig att veta vad du får dig in i innan du skriver på den streckade linjen.

Till att börja med, var försiktig med topplån som verkar som om de är för små mängder, men senast under mycket lång tid. Ett vanligt trick är att få dig att låna en relativt liten summa pengar och sedan betala tillbaka över 10 eller 20 år vid en liten summa per månad. Om du lägger upp det, kanske du inser inte att du kan sluta betala tillbaka mer än dubbelt vad du lånat.

Intresset är generellt ganska högt på topplån, på grund av risken för långivaren tar. Medan du varnas för att du använder ditt hus som säkerhet och det kan återtas om du inte kan hålla upp betalningarna i verkligheten eventuella intäkter från återtagande av ditt hus kommer att användas mot återbetalning av din primära inteckning innan andra långivare ser någonsin en aktie.

Naturligtvis är den största risken på ett topplån den du tar dig själv. Släpper eget kapital i ditt hem antar att bostadspriserna kommer att antingen stanna stabil eller fortsätta upp. Om huspriserna någonsin går ner, har en andra inteckning gör dig mycket mer sannolikt att hitta själv fastnat i ett negativt eget kapital situation, och så oförmögen att flytta hus utan massiv kostnad.

Samma sak gäller om du funderar på att ta ett topplån som betalar ut mer än 100% av ditt hem värde. Detta är spekulationer, men ännu värre än att bara satsar på att bostadspriserna kommer att stanna nivå – det faktiskt satsningar som de kommer att gå upp med hur mycket extra pengar du just tog! Var mycket försiktig, eftersom det eventuellt kan lämna dig i en mycket dålig position, även om marknaden endast är underpresterande snarare än regelrätt tank.