olika typer av räntor på ett lån

En av de mest förvirrande delarna av att få en inteckning och köpa ditt eget hem kan vara räntorna. Från den myriad av valmöjligheter för hur räntan faktiskt arbetat oss, kan det snabbt bli förvirrande om du inte är säker på vad allt betyder. Men att förstå vad varje typ av ränta innebär kan hjälpa dig att fatta rätt beslut när det gäller att välja inteckning du vill gå med.

rörlig ränta

Detta är en av de vanligaste inteckningar och förmodligen den som människor relaterar till mest. Det betyder bara att din månatliga betalningar kommer att dikteras av vad de nuvarande räntorna är – så om bostadsmarknaden är bra, kommer du förmodligen se din månatliga betalningar ökar, medan om marknadens i en svacka, dina räntor och betalningar blir lägre.

tracker takt

Liknar en variabel inteckning men med en stor skillnad – räntan är knuten direkt till Bank of England, så vad fattas där, hittar du din ränta är något över eller något under, beroende på aktuella priser.

fast ränta

Den andra mest populära typen av inteckning, eftersom det håller din räntesats som fastställts för en viss tid (vanligtvis mellan 2-5 år). Detta säkerställer att du vet exakt vad du betalar månad in och månad ut. Naturligtvis är nackdelen med denna typ av inteckning som om bankränta faller, kommer du inte dra nytta av de lägre avbetalning som folk på rörlig ränta kommer att njuta. Du brukar också straffas om du väljer att byta långivare hela din inteckning sikt, ofta så mycket som 3-4 månader till ett värde av intresse.

utjämnade inteckning

Ofta ses som en mix av rörlig och fast ränta innebär en utjämnade inteckning som din ränta bara kommer att gå så högt för en viss tid. Så om din mössa är 10% och bostadsmarknaden kraschar igenom till 10 ½% eller mer, kommer du inte betala de extra priser. Men det finns en extra bonus att om räntorna faller, kommer du att göra de besparingar som en rörlig ränta inteckning skulle ge dig.

rabatt inteckning

Precis som det antyder, kommer detta att ge dig en rabatt på din rörliga räntan för första åren på din inteckning. Men även om det bidrar till att minska dina tidiga månatliga betalningar, betalar du fortfarande samma totala belopp som du skulle om du tar ut en vanlig inteckning.

cashback inteckning

Utmärkt för första gången köpare speciellt, erbjuder detta en kontant rabatt i början av inteckning, beräknat som en procentsats av din totala inteckning. Du får det här pengar direkt, och helt enkelt betala tillbaka i slutet av inteckning. Detta är en idealisk lösning för alla som just har börjat på fastigheten stege, eller för vem som helst på en begränsad budget.

Det finns andra typer av inteckning samt dessa ettor, inklusive bytesbalansen inteckningar och offset inteckningar, som en specialist rådgivare skulle kunna diskutera med dig. Bara att veta vad som finns och om det är lämpligt för dig eller inte kan göra en stor skillnad i det långa loppet.