ökning av bolån anger slutet på lågkonjunkturen för bostadsmarknaden

Mängden godkända bostadslån träffade en 17-månaders högsta förra månaden, vilket har utlöst nya påståenden om att bostadsmarknaden är på väg ur lågkonjunkturen.

Siffror från British Bankers ‘Association (BBA) visade att i juli godkände banker 38.181 bolån, upp 2,617 jämföra med föregående månad med 35.564, vilket är den högsta siffran sedan februari 2008.

Den typiska storleken på den genomsnittliga bostadslån ökade med 1% till £ 139.700 och nådde ett totalt värde 5,2 miljarder juli, drygt 79% jämfört med juli 2008.

De uppgifter som BBA ger en stark indikation på att fastighetsmarknaden och bostadspriserna kan ha bottnat och börjar nu öka igen. Både rikstäckande och Halifax rapporterade minst en 1% ökning i huspriserna i juli, medan fastigheten webbplats Rightmove.co.uk sade förra veckan att de som vill väskan ett fynd drivit sina nivåer webbplats trafik till en rekordnivå. Den landsomfattande fastighetsförmedling grupp föreslog att marknaden har sett ett uppsving i förtroende, som en femtedel av bostäder är för närvarande säljer över riktpriset.

Allan Monks, från JP Morgan Chase Bank, sade: “Detta är det högsta värdet på beviljade bostadslån sedan februari 2008 och sträcker den senaste stadiga trenden uppåt.”

Avslöjade dock siffrorna också att hushåll med höga halter av skulden återbetala befintliga lån istället för att bygga upp ytterligare krediter. De med bolån väljer att betala sina lån i en snabbare takt, i ett försök att göra det mesta av de lägsta räntorna i historien.

BBA avslöjade också att det totala beloppet för nya satsningar på kreditkort har minskat med 9% jämfört med förra året. Efterfrågan på personliga lån är också ner 39% och checkräkningskrediter drog sig tillbaka med 3,2% jämfört med 2008.

Föreningen fortsatte med att tillägga att de brittiska hushållen betalat tillbaka £ 200 miljoner skulden förra månaden, samtidigt som de ökar sin bankinlåning med £ 2,5 miljarder kronor.

Dessa siffror är delvis reflekterande på en ny typ av sparsamhet som har kommit efter år av oansvarigt att bygga upp skuld, men också som ett resultat av långivare skärpa på acceptanskriterier gör det svårare att få krediter, med långivare att vända bort så många som hälften av alla sökande. Trots den lägsta Bank of Englands basränta på rekord, har räntorna på lån och kreditkort ökade kraftigt i kölvattnet av kreditkrisen.

Många ekonomer har föreslagit att den pågående bristen på tillgänglig finansiering, plus den fortsatta ökningen av arbetslösheten, kan utplåna några tecken på återhämtning på fastighetsmarknaden.

Brigid O’Leary, en senior ekonom vid Royal Institution of Chartered Surveyors, sade de siffror som visar nivåerna av godkända bolån, samtidigt som “uppmuntrande, inte dölja det faktum att bostadsmarknaden är fortfarande i en skör och att inteckning aktivitet är fortfarande begränsat “. O’Leary tillade: “Långivare har föreslagit att efterfrågan på fast ränta produkter överskrider deras förmåga att finansiera dem, men för många låntagare, det begränsade antal, och stort värde på, high-value lån till värde produkter får också vara att hindra dem från att komma in på marknaden “, tillade hon.

Ray Boulger, av bolåneinstitutet John Charcol, sade att ett betydande antal hypoteksinstitut avsevärt hade minskat utlåningen, som en följd av kapital begränsningar som fastställts av Financial Services Authority.

“Vi kommer att se transaktionskostnader nivåer på fastighetsmarknaden fortsatt låga under en tid framöver. Men utbud och efterfrågan är fortfarande tight, så jag förväntar priserna att avsluta året upp 5-6%.”

“Bisarrt, ju längre lågkonjunkturen går kommer de längre räntorna fortfarande låga, därför att stödja marknaden. Det är när räntorna stiger att huspriserna kan komma under press”, sade han.

Chefen för propertyfinder.com, sade Nicholas Leeming: “Köpare champing på lite för att dra fördel av attraktiva bostadspriserna, men bankerna, översköljs med enorma summor från regeringen och Bank of England, är undertrycka nyutlåning och uppmuntra låntagarna att återbetala befintliga lån. Utan en samlad insats från långivare att ge mer stöd till husköpare genom att tillhandahålla finansiering, är återhämtningen på bostadsmarknaden sannolikt att dras ut och smärtsamt. “