ökning av beviljade bostadslån ryggar senaste tidens återhämtning

Enligt de senaste siffrorna från de stora brittiska banker, ökade antalet inteckningar som godkänts för bostadsköp i slutet av 2009.

Men på det hela förra året, var beviljade bostadslån med 27% jämfört med 2008 och nu de lägsta sedan British Bankers ‘Association mätningarna började 1997.

Siffrorna visar att 45.897 bolån används för att köpa hem godkändes förra månaden.

Bolånemarknaden var dubbelt så stor som i december 2008 som visar omfattningen av den senaste tidens återhämtning.

David Dooks – föreningens statistik regissör, ??sade att andelen bolån godkänts av de stora brittiska banker hade växt.

Han sade att under nedgången klämma på bolån var resultatet av specialiserade långivare stort steg tillbaka från marknaden och en minskad bygga samhället finans.

Gross hypotekslån av high street banker ökade till £ 10,2 miljarder i december, upp från från £ 9,6 miljarder i november, och 12,5% högre än december 2008 vilket – enligt British Bankers ‘Association (BBA) – var till stor del tack vare låntagare få lån framåt innan stämpelskatt semestern slut.

Den stämpelskatt semester – som avslutades den 1 januari 2010 – var en tillfällig ordning som tillät alla fastigheter värda mellan £ 125,000 och £ 175.000 till vara befriad från stämpelskatt. Köparna kommer nu att få betala 1% skatt på värdet av bostäder värda över £ 125.000.

Brian Murphy, chef för utlåning vid inteckning mäklare Mortgage Advice Bureau, sade: “Historiskt sett skulle vi se ett avhopp i inteckning köp i december, men med stämpelskatt semestern löper ut i slutet av året, har detta ledde oundvikligen till en Många rusade-genom husköp

“Vad vi sannolikt att se i januari och februari är ett ovanligt stort avhopp i inteckning köp, eftersom försäljningen som normalt skulle ha ingått i de två första månaderna i år har drivit igenom i december.”

BBA siffror visade också att i december, fortsatte konsumenterna att betala av oprioriterade skulder snarare än att låna mer på personliga lån, och besparingar ökade efter den låga siffran från november.

“Även om banken ligger kvar på en rekordlåg nivå på endast 0,5%, det finns fortfarande några attraktiva priser på sparkonton och fast obligationer ränta, en del i den övre änden av marknaden betala nästan 10 gånger mer än den nuvarande Bank of Englands basränta , “sade Barbara Scottu på Which4U.

“De nya besparingen regler som gör att alla sparare en ökad ISA ersättning har utlöst en kurs krig bland leverantörer, vilket ger konsumenterna möjlighet att shoppa runt för att hitta de bästa ISA priserna, något som vi inte vanligtvis skulle förvänta sig att se fram den strategi för den nya skatten året “, tillade hon.

Ökningen av ISA bidrag har redan kommit in i bilden för åldersgruppen 50 år och äldre, så att spararna att sätta in upp till 10.200 £ mellan kontanter och ISA aktier. Resten av oss kommer att gynnas av den ökade i april.

Efterfrågan på personliga lån var signifikant svag och balanser minskade med SEK 3,9 miljarder under 2009, visade siffrorna.

Den BAA sade att den totala konsumentkrediter minskade med 2,2% under det senaste året.

Konsumenter återbetalas £ 5,9 miljarder på kreditkort förra månaden, medan utgifterna var på £ 5,8 miljarder. Emellertid betydde ränta och avgifter för många av oss att utestående kreditkort skuld ökade med £ 130m.