offren för subprime utlåning

Subprime-utlåningen har nyligen orsakat över 56 långivare för att antingen gå i konkurs eller sluta utfärda subprime-lån på grund av överdriven avskärmning priser. Den utlåning samhället fattade beslut under de senaste åren som dramatiskt lättade en låntagarens kvalifikationer med en resulterande dramatisk ökning av utmätningar.

Efterfrågan på bostäder var så stark att långivarna börjat konkurrera om den omättliga inteckning efterfrågan genom att kvalificera väldigt lätt. Ett exempel var skapandet av den “angivna inkomsten” lån, eller “lögnare lån”. I låneansökan, hade låntagaren endast att “lyda” sin inkomst utan att visa några bevis för att denna inkomst. Tyvärr ca 60% av låntagarna nog angivet sin inkomst på sina låneansökningar för att kvalificera sig för sina lån. En översyn av kreditgivning visade rasliga skillnader i afroamerikanska och latinamerikanska låginkomstområden som hade 1 ½ gånger så många subprimelån till en högre ränta och kostnader stängning jämfört med låginkomsttagare vita stadsdelar.

Långivarna planerade att kompensera för högre fallissemang genom att ta ut högre räntor och avslutande kostnader. Men för att göra betalningar så låg som möjligt för låntagarna, utvecklade långivare låg initiala lån ränta (teaser priser) eller negativ amortering (Neg Am) inteckningar. Med en Neg Am lån, skulle en låntagare är skyldig faktiskt mer än han ursprungligen lånade när han gick att sälja.

Teaser priser i kombination med justerbara räntor orsakade låntagarna att drabbas med stora ökningar inteckning betalning. De flesta låntagare kunde inte råd med stora månatliga betalningar ökar och avskärmning priser började stiga. Långivare gav lån på antagandet att husägare skulle göra vad som krävs för att göra betalningar, eller långivaren skulle få fastigheten tillbaka i avskärmning och åter sälja den för en vinst i “heta fastighetsmarknaden” marknader.

Förbises av långivare var det faktum att fastighetsinvesterare hade blivit en viktig faktor i fastighetsmarknaden som tidigare dominerats av “detaljhandel köpare” eller enskilda husägare familj. Den faktiska statistiken gick från investerare äger cirka 2% av alla enfamiljshus i 1990 till nästan 28% år 2006. Denna enorma ökning av investerarnas ägandet orsakade “svansen att vifta på hunden” och skickade fastighetsmarknaden i pris framsteg som översteg historiska vinster på aktiemarknaden.

Långivare var inte avskräckt, och att göra lån ännu billigare, utvecklade 100% finansiering lån för att eliminera “PMI” eller Principal Mortgage Insurance genom att använda en 80% första och en 20% topplån. Denna 80/20 program var så framgångsrikt att det blev standard lån för de flesta nya husägare för en 18 månaders period åren 2003 – 2005. Nu låntagaren hade två inteckningar, den första i en traditionell ränta beroende på låntagarens kreditvärdighet och ett topplån med en högre ränta på 3% till 5% över den första bolåneräntan.

Vi ser nu enorma fallissemang bland 80/20 finansieringar eftersom låntagarna såg en möjlighet att refinansiera sina fastigheter, betala ut ett eget resultat utan att behöva sälja sina hem, och bara gå därifrån utan att göra några avbetalning.

Vilka är förlorarna? Tyvärr, alla med en justerbar sats inteckning som inte kan konvertera det till en fast ränta, investerare som äger belånade fastigheter, nya husägare med utmanat kredit eller minimal ner betalningar, de stödjande personal för fastighetsbranschen, bland annat fastighetsmäklare ®, bygg-personal , bygg stöd branscher, mäklare inteckning och deras staber, långivare och deras personal, advokater som är specialiserade på fastighetsrätt, värderingsmän, inspektörer, hem personal inspektion, och bara om någon i en stödjande industri relaterad till fastigheter.

Det finns lösningar, men spärra statliga ingripanden, behöver den genomsnittliga homeowner att inrikta sin ekonomiska framtid på att få en fast ränta inteckning, trimning sina kostnader när det är möjligt, att dra nytta av hans befrielse fastighetsskatt för hemman, militärtjänst, eller högre rabatter, vara proaktiv att sälja sitt hem och långsam att ersätta det med ett annat hem, hålla sig borta från “funny money” lån som kan trappas upp skarpt, och spara pengar för en större kontantinsats för att sänka sin ränta och månatliga betalningar. Så dyster som framtiden tycks för många ekonomer, har de finansiella marknaderna ridit sämre finansiella stormar.