Obamas lån ändring program

President Obamas administration började genomföra en upp till $ 75 miljarder lån modifiering program och husägare refinansiera program för att hjälpa så många som 9 miljoner husägare undvika utestängning. Planen använder pengar från den $ 700 miljard godkändes förra året som en del av TARP I fonder som ursprungligen användes för att bailout bankerna och få kredit flödar.

Denna nya planen, dubbade Making Home Affordable, använder incitament för att uppmuntra långivare och reparatörer lån för att modifiera lån. De långivare och reparatörer kan göra detta antingen genom att sänka räntorna eller genom att släppa det nominella beloppet på lånet. JP Morgans Jamie Dimon sade att banken inte skulle minska amorteringar, de skulle bara sänka räntan för 5-år och efter 5 år, skulle de lån räntorna återställs till nuvarande nivåer (cirka 5%).

Making Home Affordable planen har två huvudkomponenter. The Home Affordable Refinance del av planen ger nuvarande husägare som inte bakom på sin inteckning betalning andrum genom att tillåta husägare att refinansiera sina hem i lägre lån ränta, görs detta genom att låta dem refinansiera till så mycket som 105% av hemmets nuvarande värde.

The Home Affordable Ändring del av planen ger stöd till kämpande husägare som är efter med utbetalningarna och riskerar att förlora sina hem till utestängning. Denna del av planen ändrar en nuvarande inteckning så att en husägare månadskostnaden är inte mer än 31% av sina månatliga bruttoinkomsten. Målet är att göra det lättare för dessa husägare för att ge sina hem, en bonus på upp till $ 5000 ges årligen till villaägare som hålla sig uppdaterade om sin avbetalning.

Om du är en husägare som skulle vara intresserade av refinansiering deras hem till lägre räntor, eller en husägare som kämpar för att möta finansiella åtaganden och behöver ett lån modifiering, besöka den nya Financialstability.gov regeringens hemsida.

Denna plan är en del av den större TARP II plan som Timothy Geithner meddelade en månad sedan och det kan omfatta en “dålig bank” som kommer att köpa upp problemtyngda tillgångar från bankerna, det är en plan som skulle kunna kosta så mycket $ 2 biljoner men vid Samtidigt kan TARP II stabilisera våra finansiella och bostadsmarknaderna. Tror du att planen kommer att bidra till att minska utmätningar och få vår ekonomi på fötter?