Obamas hem överkomliga priser och stabilitetsprogram – nackdelar och fallgropar

Den federala regeringen har erkänt faktum, och håller en mycket mer behöver göras för att göra lånet modifiering program riktigt effektiv. Enligt officiella källor, inteckning tjänsteleverantörer och utlåning institut behöver spendera mindre tid med pappersarbete, och göra reglerna attraktiv och flexibel nog att passa lånet sökande. Det finns en växande oro, och en viss grad av frustration om hur penningutlånare behandla hasp låneansökningar – ett faktum som uttrycks specifikt av senator Jeff Murkily. Finansiella experter och beslutsfattare försöker fortfarande lista ut vad som har gått fel, och var. Några av de skäl som gör planen mindre effektiva förklaras kortfattat:

* Planen presenterades i februari, och därefter var det svårt att motivera företagen lån modifiering, penningutlånare och utlåning institut att anställa specialiserad personal utbildas i att förklara riktlinjerna, och hjälpa lånet sökande finna en praktisk och effektiv lösning som behandlar deras faktiska skuldproblem. Incitamenten misslyckats att övertyga långivare att tillhandahålla de lånefaciliteter förändring, eftersom de inte var tillräckligt stor.

* Vid genomförandet av lån ändringar, började kreditinstituten noterade förluster, eftersom processen hanterades mycket långsamt och utan några impulser. I våras var kongressen tvingades höra starka grunder från företrädare för inteckning industrin, begär de federala och statliga myndigheter för att låta inteckning förluster som skall användas i sina räkenskapsböcker. Händelsen ledde till dålig publicitet för HASP planen och potentiella sökande blev mer skeptisk utnyttjar anläggningen lån modifiering, eftersom de trodde att deras ansökningar inte skulle bli underhållen på rätt sätt.

* Kongressen passerade räkningen i maj, vilket gjorde det möjligt för bostadslån modifiering tjänsteleverantörer med mer frihet och flexibilitet samtidigt som den ger kredit till de personer som ansöker om lån. Dock misslyckades majoriteten av försäkringsbolagen att följa i ompröva befintliga inteckning värden och göra det mer förenligt med HASP planen. Detta gjorde det svårt för långivare att ge den flexibilitet som krävs för att sökandena, eftersom bolån ge dem skydd mot eventuella betalningsförsummelser.

* Experter känner HASP plan är långt mer komplex än vad man ursprungligen trodde, och det kommer att bli svårt att genomföra det på ett effektivt sätt. Låntagaren behöver veta och förstå riktlinjerna korrekt att effektivt dra fördel av programmet. Ett av de viktigaste målen för planen är att undvika utmätningar. Men det finns inte tillräckligt med utbildad personal som kan vägleda de sökande i utformningen av den modifiering enligt den skuld uppkommit av låntagaren. Haspen är kan anpassas för att ta itu med det exakta ekonomiska problem för gäldenären, att göra månatliga betalningar och själva lånet mer överkomligt.

* Enligt Nicholas Retsina, chef för Harvard Universitet Joint Center for Housing Studies, är HASP förlorar gradvis sin fokus på att tillhandahålla den hjälp lånet ändring, såvitt de ursprungliga riktlinjerna berörs. Marknadsläget håller på att förändras dynamiskt och det är viktigt att Obama planerar dynamiskt ändra sig med de förändrade förhållandena. Av praktiska skäl, inte själva programmet för att anpassa sig till marknadsvillkoren, vilket gör det mindre effektivt. föreslås de ursprungliga riktlinjerna ersättas med filt riktlinjer för att göra programmet mer dynamisk och nytta för folket.

* Ett stort misstag på den del av Obama-administrationen är avskedandet av alla tjänster lån modifiering som erbjuds av privata advokatbyråer som brukar förhandla om lån ändringar och ge skräddarsydda lösningar som fullständigt tillgodoser de skuldebrev villkoren för gäldenären. Lån modifiering kan vara en komplicerad process för den genomsnittliga gäldenären att förstå och arbeta fram en godtagbar lösning. Det är där advokatbyråer och experter komma in, men planen inte ger tillräckligt med möjligheter för dessa personer att bidra med mycket när det gäller skulden drabbar låntagaren är berörda.