nyckeln till att få en låg bolåneränta i Storbritannien

Alla hatar tanken på att betala för mycket på sina bolån. Med den mängd av konkurrensen mellan bankerna, bör det inte vara alltför svårt för dig att hitta en bra affär. Detta kommer att säkerställa att mer pengar kvar i fickan och mindre går i ränta till din långivare.

Men det har skett vissa förändringar i sektorn nyligen. Med den så kallade “credit-crunch” har det funnits mindre pengar tillgängliga för långivare och de har reagerat genom att dra tillbaka några av sina mest attraktiva produkter. Så är det fortfarande möjligt att få bra låga bolån ränta i Storbritannien? Ja det är, men du kommer att behöva för att presentera dig själv till långivarna i bästa möjliga ljus för att få de bästa erbjudandena. Här är hur du kan göra det.

En av de första saker som långivare kommer att titta på är den “loan to value” eller den andel av värdet av den egendom som du vill låna. Fram till början av 2008 var det fortfarande möjligt att få en 100% inteckning. Dessa har nu alla dragits tillbaka. Långivare söker efter människor som har sparat upp en deposition på 5% och helst 10%. Om du inte har fått detta i besparingar du kan vända dina föräldrar och många långivare kommer att tillåta denna typ av arrangemang.

Samma sak gäller för remortgaging. Långivare vill nu se en större andel av eget kapital i fastigheten. Om du försöker att remortgage att anskaffa kapital, skulle detta innebära att det belopp som du har möjlighet att höja reduceras. Många långivare gör också drag att belöna dem med större mängder av eget kapital. Om du har råd med en remortgage med 25% eget kapital, är du sannolikt att bättre erbjudanden som tidigare var otillgängliga.

I korthet är de bästa inteckning erbjudanden går till dem med en större insättning eller eget kapital. Effekten av kreditkrisen innebär långivare stramar åt sin utlåning kriterier. Om du är en låntagare måste anpassa sig till denna snabbt föränderliga miljö.