Northern Rock kan vara platsen att låna

Statligt ägda Northern Rock är inställd på att erbjuda bra erbjudanden för spararna under de kommande månaderna, men det är banken, AOS befintliga 800.000 bolånekunder som är den tvistefråga.

Den främsta orsaken till Northern Rock, var AOS snabb död bostadslån som erbjuds av banken, har det föreslagits att banken har för många inteckning innehavare som måste minskas drastiskt för att vända banken runt och få det tillbaka till sin forna glans dagar.

Northern Rock kommer inte längre att erbjuda sitt Tillsammans inteckning, en produkt som har fått mycket negativ kritik från branschen, får lånet 125% bolån för bostadsköpare. Dessa typer av lån är hög risk, och vid den aktuella höjden av kreditkrisen kan vara riskabelt från långivare, AOS synvinklar. Det handlar om en 95% inteckning med en 30% lån utan säkerhet som erbjuds på toppen av detta hypotekslån, men någon standard på betalningar skulle vara mycket skadligt för långivaren.

En Northern Rock talesman har visat att banken kommer att bedriva verksamhet som vanligt för sina befintliga kunder bostadslån, sade han: “Regeringen har bekräftat att företaget kommer att förbli helt öppen för företag, arbeta normal arbetstid och fungerar som vanligt, och att Kunderna kommer inte att påverkas. Samtliga grenar, call centers och andra verksamheter förblir öppna för företag. ”

Men kunderna kan träffa problem när trackern erbjudanden, AOS inledande erbjudanden eller rabatterade priser de har på sina lån kommer till ett slut. Det ser troligt att banken inte kommer att erbjuda sina kunder en annan affär som är ens i närheten lika konkurrenskraftig som den ursprungliga affären, kan detta uppmuntra ett antal kunder för att se att överföra sina lån till andra leverantörer, vilket kommer att hjälpa långivare, rådgivare och inteckning leda företag.

Direktör för Savills Private Finance, Melanie Bien, tror Northern Rock hoppas kunder kommer att överföra sina skulder till andra leverantörer. Hon sade: “När du kommer till remortgage kommer Northern Rock att vara angelägen om att flytta verksamheten till en annan långivare, så alla fall de väljer att erbjuda är sannolikt att vara konkurrenskraftiga.”

För många av Northern Rock, AOS befintliga inteckning innehavare den vann, AOT vara ett problem för dem att åter pantsätta sin egendom med en annan leverantör. Dock kan kunder som tog ut en Together bostadslån, låna upp till 125% av värdet på fastigheten har problem med att hitta en annan långivare att ta på sina skulder. Den 125% är inte längre tillgänglig från majoriteten av leverantörerna, och många har skärpt sina kriterier som en följd av kreditkrisen.

Bien gav några råd till Northern Rock, AOS 200.000 Tillsammans inteckning innehavare, sade hon: “Din lån till värde [din inteckning uttryckt i procent av ditt hem värde] borde ha fallit under den tid du har haft lånet eftersom huspriserna har stigit, så att du har mer eget kapital i fastigheten.

“Om du kommer till slutet av ett två-års kontrakt, till exempel, kommer ditt hem vara värt mer än du betalat för det, så kommer LTV har minskat. Detta kan göra det möjligt för dig att leta efter en annan långivare som erbjuder en konkurrenskraftig ränta. Om du kan betala ner den oprioriterade delen, kommer detta också hjälpa. ”

De Tillsammans lån kunder också måste överväga, kommer de förmodligen inte har byggt upp mycket, om någon, eget kapital, och när den tid då deras ursprungliga affären kommer till ett slut, kommer de att byta till Northern Rock, AOS SVR produkt, vilket är en med de högsta räntorna på marknaden på 7,59%.

Vissa tror att Northern Rock är den sista plats de vill ha sina lån med, men på den positiva sidan, är varje steg som granskas noga, och eventuella tvivelaktiga metoder kommer inte att inträffa.