Northern Rock avslöjar planer på att låna ut 14 miljarder i bolån

Regeringen har meddelat att den nationaliserade långivaren Northern Rock är att återuppta utlåning i nya bolån med upp till £ 14000000000 år 2011. Detta kommer göras göras upp från en förväntad £ 5000000000 i år och en ytterligare £ 9 miljarder 2010.

De inteckningar kommer att finansieras genom nya fyndigheter, befintliga affärer och mer pengar från regeringen.

Planerna kommer som en del av de förändringar som skall börja ta effekt med långivaren efter regeringens beslut att vända nedgången av sina lån.

Kansler Alistair Darling talade om de nya rörelser för att vara en av flera åtgärder som vidtas för att återuppbygga banksystemet.

“Det har återbetalat cirka £ 18 mdkr av lånet regeringen gjort, och jag sade i januari i år som på grund av problemen på bolånemarknaden inför, istället för att titta att avveckla sin verksamhet, skulle det vara bättre för Northern Rock att upprätthålla utlåningen. ”

Han försvarade sitt beslut att låta långivaren att återuppta erbjuda 90% inteckningar i syfte att sätta fart på bolånemarknaden och tror banken har lärt sig av sina misstag.

Greg Hands, skugga finansministern, sade till BBC att återföring av politiken visade det kaos i centrum för regeringens beslutsfattande.

“Vi har uppmanat regeringen för viss tid att frigöra krediter i ekonomin och för att se till att kredit-flöden. Men för Northern Rock att det är lite av en helomvändning eftersom tills nu Northern Rock hade order att avveckla sin inteckning operationen och väsentligen att stänga ner verksamheten. Jag tror att det kommer att bli en kontrast mellan befintliga kunder som står inför utmätning med alla dessa tusentals nya kunder som blir väldigt generösa villkor, “sade han.

Men Investment analytiker Justin Urquhart Stewart, från Seven Investment Management, välkomnade planerna och hoppades att detta kommer att inspirera andra banker att vidta liknande åtgärder.

Han sade till BBC: “De har varit tyst utanför marknaden, att kunna rekonstruera sig att komma tillbaka igen och kunna erbjuda en modell, eventuellt som världens tråkigaste bank för de andra bankerna för att försöka efterlikna. Och det kommer att ge mer kapacitet i systemet så att pengarna börjar bli utlånade igen och det är vad den brittiska ekonomin behöver desperat. ”

Han bekräftade också att långivare skulle vara villig att låna ut sina kunder upp till 90% av värdet av deras hem. Många andra långivare är ovilliga att erbjuda mer än 75%.

Darling berättade för BBC Idag Program: “Northern Rock inte kommer att göra 100% bolån De hade sina fingrar illa bränd och ännu viktigare så gjorde många av sina kunder att de kan gå upp till 90%, men kommer att behöva ta den domen bygger på.. individuella omständigheter. ”

Den nya låneprogram kom som ett alternativ förra månaden efter att regeringen aviserat åtgärder för att regenerera den stagnerande bolånemarknaden.

Northern Rock förstatligades år 2008 efter det kollapsade under 2007, vilket kom som ett resultat av panik investerare som drog tillbaka insättningar i banken när det avslöjades att långivaren hade sett att få hjälp från regeringen.

Som en del av den nya politiken, är Northern Rock ska omstruktureras genom att hantera nya och befintliga bolån separat.