nekas kredit inteckningar inställd till-växa och växa-

Nekas kredit inteckningar inställd på “växa och växa”
14/08/2006 16:25:00
Den sub-prime och nära-prime bolånemarknaden tippas att växa och växa efter ny forskning.

En undersökning beställd av Alliance & Leicester indikerar ökad efterfrågan på nekas kredit hypotekslån skulle vara förestående, med fyra av fem mäklare förväntar sig marknaden att växa.

De främsta orsakerna till att låntagarna att söka upp en sub-prime eller nära-prime marknaden är försumliga på skulder eller kreditkort betalningar eller helt enkelt ha en dålig kreditvärdighet, fann forskningen.

Siffror visar att britter allt kämpar för att manager befintliga skulder, vilket tyder på att den potentiella marknaden för subprimelån skulle svälla.

Omkring två långivare i fem rapporten att den typiska sub-prime kund är sannolikt att ekonomiska problem, med många på en låg inkomst.

Mer än 85 procent av mäklarna rapporterar också att kunderna nu inser att en sub eller nära prime inteckning kan hjälpa till att återuppbygga en dålig kredit värdering.

Mehrdad Yousefi, chef för förmedlande bolån på Alliance & Leicester, sade: Denna marknad blir allt mer konkurrenskraftig med fler långivare som erbjuder dessa specialiserade inteckningar.

Det är uppmuntrande att se att mäklare säger att deras kunder vet värdet av dessa typer av inteckningar och att det är ett bra sätt att få potentiella köpare på bostadsmarknaden stege samtidigt som de kan reparera sin kredit historia genom att upprätthålla regelbundna betalningar på sina finansiella åtaganden.

Datamonitor uppskattar att 9,1 miljoner människor nekas kredit av traditionella långivare under 2005, ytterligare ett tecken på den potentiella tillväxten i den nekas kredit bolånemarknaden.

Personlig skuld har redan passerat £ 1000000000000 barriär och stigande insolvens ränta tyder på att låntagarna kämpar för att klara, vilket tyder på en ökande efterfrågan på avslås-kredit inteckningar i framtiden.

Som traditionella långivare var skärpa sina kriterier, skulle den vägrade kreditmarknaden bevisa allt mer attraktiva och andra high street långivare var också benägna att starta catering för dem med en “något lägre kredit profil”.

När fler långivare kapitalisera på denna växande marknad, skulle den ökade konkurrensen ser bättre erbjudanden för inteckning innehavare.