när är rätt tid att sälja eller köpa bostad

Alla vill ha en hel del. När du söker efter ett hem att köpa, vill du säkert att få mest hem för minst summa pengar. När du säljer, du vill lasta av ditt hem för det mesta du kan. Hur vet du när affären är rätt?

De flesta marknader i USA just nu ser fastighetsvärden sjunkande. Detta är att vänta eftersom vi bara gick igenom en av de största fastighetsbolag bommar i historien. Typiskt en massiv rally kommer att följas av en lätt tillbakagång. Den lilla tillbakadragande kommer oundvikligen att följas av en annan rally. Kommer nästa rallyt vara så omfattande som denna sista vi bara gick igenom? Förmodligen inte, men vem vet.

De fastigheter prisfluktuationer kan jämföras med hur aktiemarknaden fluktuerar. Om du tittar på aktiemarknaden, är historiskt många rallyn följt av ett tillbakadragande. Låt oss titta på ett konkret exempel: i september 2001 Dow Jones Industrial Average var vid $ 8200. I mars nästa år, hade det stigit till $ 10.600. Bara fyra månader senare sjunkit till $ 8600, två månader senare tappade ytterligare $ 1000 bara för att öka till $ 10.400 fyra månader senare. Vad betyder det här?

Låt oss säga att du investerat i Dow i september 2001, du kunde ha sålts i mars och gjorde nästan en 30% avkastning! Men du inte sälja eftersom marknaden var stark och gå upp – du ville ha mer! Så du väntade innan du säljer, och sedan i juli 2002 din investering var värt bara lite mer som du betalt för det. Du är fortfarande framåt, så du bor i till och med september 2002, då du nu har en nettoförlust! Frustrerad och behöver pengar, säljer du. Nu marknaden rallyn efter sitt tillbakadragande och når 30% avkastning varumärke inom fyra månader. Vad är poängen med den här historien? Grisar får matas, hogs bli slaktad. Du måste ta dina vinster medan de är där, och minska dina förluster innan de skär dig.

Nu ska vi utöka det här exemplet att den nuvarande fastighetsmarknaden, och för enkelhetens skull använder vi aktiekurserna som våra “bostäder” priser. Om du är en köpare, vill du köpa så billigt som möjligt. Mellan mars 2002 och september 2002 föll “bostäder” priser från $ 10,600 till $ 7600! Goda nyheter om du ska köpa. Du ser på vissa hem, men bestämmer sig för att fortsätta leta efter en ännu bättre affär … priserna kommer säkert att fortsätta att sjunka! Men du har fel. På mindre än fyra månader, priserna rebound och du har nu att betala $ 10,400 när du kunde ha betalat $ 7600. Grisar får matas, hogs bli slaktad.

Vad händer om du är säljare? I september 2001 ditt hus kunde endast sälja för $ 8200. Det räcker inte, så du vänta med att lägga den på marknaden. Nästa Januari är priset upp till $ 10.400 och du bestämmer dig för att sälja. Tre månader senare är det värt $ 10.600. Great! Du kommer att tjäna pengar på din försäljning. Men då marknaden glider lite och du erbjuds $ 9000 i maj. Du håller ut för en större erbjudande eftersom du tror att ditt hem är värt mer. Priserna skjuter mer. Och mer. Nu September 2002 ditt hem kunde bara sälja för $ 7600. Det är mindre än den var för ett år sedan när man beslutade att inte lägga den på marknaden. Dessutom har hemmet varit på marknaden för 9 månader nu utan att sälja – det ser inte bra ut. Grisar får matas, hogs bli slaktad.

Jag hoppas att jag inte har förlorat eller förvirrad någon av er. Detta är bara ett exempel på vad som kan hända. Om du köper eller säljer på den nuvarande marknaden – en marknad i förvirring när ingen vet vad som kommer att hända härnäst – då måste du vara försiktig. Vänta inte på den perfekta affären eller du kanske få brännas. Om du stöter på en stor egendom till ett rimligt pris, gå vidare och köpa den. Om du försöker sälja, ta ett rimligt erbjudande. Alltför ofta säljare fastnar eftersom de håller för vad de känner att deras hem är värt. Tyvärr avgör marknadsvärdet. Grisar får matas, hogs bli slaktad.