några goda nyheter bostäder mer överkomliga

Äntligen lite positiva nyheter i sidorna konsumentkrediter idag med gårdagens frisläppande av Housing Industry Association – Commonwealth Bank First Home Köparen prisvärdhet Index. Medan de viktigaste ekonomiska indikatorerna, såsom stigande arbetslöshet och sjunkande BNP, fortsätter att måla en dyster prognos för 2009, visar index att köpkraften börjar vid en 5 årshögsta runt om i landet och “inteckning stress” nivåer minskar också till det bättre . Och som HIA vd Chris Lamont berättade australiern “förutsättningarna för första villaägare skulle få ännu bättre under det första kvartalet 2009 som en procentenhet räntefall tidigare denna månad filtreras genom.”

De australiska rapporterar att enligt HIA “ca 135.000 australier inte längre lider” inteckning stress “. Hushållen behöver en årsinkomst på ca $ 70.000 till köpa en blygsam hem … [Där] … tidigare, skulle ett hushåll måste tjäna i storleksordningen $ 85.000 för att ge ett blygsamt prissatta hem utan att gå in i svår inteckning stress. ”

Perth och Brisbane uppvisade de största överkomliga förbättringar i december kvartalet, med WA Housing Industry Association verkställande direktören John Dastlik berätta västeraustraliern tidningen som “mjukgörande huspriser, lägre räntor och statliga subventioner hade kombinerat för att få igång det nya hemmet köparen marknaden i WA. “Denna positiva utveckling inte begränsat till Queensland och WA dock med Herald Sun rapporterar att Melbournes huspriserna” sjönk 9,7 procent förra året, enligt Real Estate Institute of Victoria “.

Men dessa goda nyheter inte föreslår nödvändigtvis att alla låntagare kommer att kunna få tillgång till medel så lätt eftersom den globala kreditkrisen gör det svårt för bankerna att låna ut pengar. Som Macquarie Bank ekonom Rory Robertson berättade ABC online idag “Bankerna insisterar nu på en 10 eller 15 eller ens en 20 procent insättning, medan tidigare några husköpare lyckades komma undan med någon insättning alls – det är klart … men för någon som har varit flitigt sätta sina besparingar bort och har en rimlig jobb, tror jag bankerna är fortfarande glad att låna på hus.

Fortsätt att besöka HelpMeChoose News för den fortsatta utvecklingen på den här historien i de kommande dagarna.
www.helpmechoose.com.au