men vad betyder det

Det är en förvirrande värld. Under det senaste året eller så har vi svängt från “annonser för 100% bolån, ditt gamla hem tas i deposition för din nya, mattor och gardiner ingår till rubriker som” I slutet av 100% inteckning “och” Mortgage härdsmälta ” . Bolån är alltför förvirrande och vad som är rätt för en persons omständigheter kan vara helt fel för någon annan.

I grund och botten en 100% inteckning är, som man säger, ett lån som ger hela 100% av de pengar som behövs för att köpa en fastighet. Det skulle vara avgifter som skall betalas i samband med köpet, men inga faktiska insättning. Som det har skärpts på inteckning front, fler och fler långivare ber nu om en deposition på 20% eller mer, vilket är en 80% inteckning.

När det gäller att åter inteckningar, vad detta innebär är att en inteckning arrangeras som ersätter en nuvarande inteckning. Människor ofta re-inteckning för att minska månatliga återbetalningar genom att uppnå ett lån med en lägre ränta. Den andra huvudorsaken till re-inteckning är när det finns en ökning av värdet på en fastighet och en ny inteckning är anordnad att frigöra en del av värdet, kan vara att använda för egendom förbättringar eller något annat.

Första gången köpare i synnerhet måste förstå skillnaden mellan de olika typer av inteckningar. Fast, rörlig, tracker, flexibel och bara ränta – valet är otroligt.

Till exempel ger en fast ränta inteckning du en konstant återbetalningsbeloppet för hela lånets löptid. Det är tröstande tanke att du vet exakt vad din inteckning utgifter kommer att bli. Det finns också ganska oroande tanken att om långivare standard rörlig ränta (SVR) bör minska, kan du betala mer än den nuvarande takten.

Tracker inteckningar, i princip, spåra förflyttningar av Bank of Englands basränta och det finns en version som följer grundräntan exakt. Om Bank of England stiger av, säg, en procent, sedan så gör din inteckning betalning. De flesta tracker priserna är mellan en halv och en procent högre än basräntan. Det är allt lite av en chansning, och inte för alla. Om Bank of England basränta faller, får du nytta, men om det går åt andra hållet, kommer du inte att bli så glad. Det är en fråga om att läsa det finstilta och tänka länge och hårt, i avsaknad av en kristallkula!

Flexibla bolån är relativt nya och de ger dig möjligheten att göra extra inbetalningar när du kan – eller minska när saker är svårare. Om du har möjlighet att komma framåt på avbetalning kan du ha en återbetalning paus, för att täcka saker som en resa för livet, ett moderskap paus eller kanske en tillfällig paus mellan anställningsavtal. En reserv uppgår normalt skulle byggas upp innan du tar fördel av detta, dock.

Om du kontaktar en oberoende on-line inteckning mäklare, kommer de att vara glada att ge råd om hur man kan räkna ut månatliga återbetalningar för varje typ av lån. De kommer att ge dig all den hjälp du behöver och kan söka en mycket stor marknad för att hitta vilka som är bäst för din egen situation, med så många jämförelser som du frågar efter.