mellanhänder på uppgång

Antalet låntagare som inbegriper mellanhänder, i sitt sökande efter bolån, har sett att vara på uppgång, enligt en finansiell webbplats.

Darren Cook, inteckning expert på eMoneyfacts.co.uk, kommenteras i denna ökning, sade han: “Med fortsatt osäkerhet på bolånemarknaden och det totala antalet produkter fortsätter att minska, kommer många fler människor överväger närmar sig en mellanhand för att hitta dem den bästa inteckning affär för deras omständigheter. Men många mellanhänder finna att deras val av produkter att rekommendera kunderna alltmer har begränsats eftersom fler långivare flytta för att erbjuda sina mest konkurrenskraftiga produkter bara för direkt bara affärer.

“Bara 49 procent av erbjudanden på marknaden idag är exklusiva för mellanhänder, medan 23 procent är tillgängliga via både mellanhänder och direkt verksamhet. Även mellanhänder har 72 procent av marknaden för att ge råd om, det är de erbjudanden som finns tillgängliga direkt från långivare som är mest konkurrenskraftiga.

“De översta 13 erbjudanden för ett två-års fast ränta inteckning (baserat på £ 150K) är endast tillgängliga direkt, och av de 20 bästa erbjudanden endast tre är tillgängliga via mellanhänder.

“Denna minskning av konkurrenskraftiga erbjudanden har lett Jonathan Fischel, chef för bolån och kreditinstitut avdelning vid Financial Services Authority, för att råda mellanhänder för att ge råd om direkta enbart produkter, och ta ut en avgift för de råd som ges.

“Han kommenterade också att de flesta sourcing systemen inte visar direkta endast produkter. eMoneyfacts.co.uk har anläggningen för mellanhänder att välja om eller inte inkludera direkta endast produkter i sin varuförsörjning. En ovärderlig anläggning vid den aktuella tiden.

“Men just nu, är majoriteten av långivarna får nu mer affärer än de faktiskt kan hantera. Om de produkter som för närvarande endast tillgänglig direkt gjordes också tillgängliga för mellanhänder, då långivarna skulle utan tvekan hitta andra sätt att begränsa sina affärsvolymer, som ytterligare stramar åt sin utlåning kriterier.

“Det finns färre bolån skrivs, och denna position kommer sannolikt att fortsätta åtminstone under de kommande tolv månaderna. Det är troligt att inteckning mellanhänder måste vidga sin räckvidd finansiella råd för att överleva.

“Argumentet om dubbel prismärkning kommer utan tvekan att fortsätta att mullra på. Emellertid under en lång tid inteckning klubbar och förpackare har gynnats av exklusiva och semi-exklusiv behandlar långivare. Om de letar efter lika villkor, kan det hävdas att dessa exklusiva erbjudanden också bör komma till ett slut. ”