Med ö träffar fastighetshandlingar

Fastighetspriserna på Medelhavsön Malta har ökat igen, och enligt utomeuropeiska egendom specialister Tribune Properties, det finns inget slut i sikte ännu någon nedgång på marknaden.

Nya regeringen siffror visade en sexton procent ökning i år till mars 2006.

Tribune Properties säger att efterfrågan på fastigheter i Malta fortfarande bouyant från Storbritannien, USA, Australien och Europa fastlandet marknader, och förutspår en ytterligare tio procent ökning under det kommande året.

“Vi ser normalt ett avhopp i undersökningar några månader innan varje pris utjämning förklarar Tribune VD Roger Munns,” Men efterfrågan på Malta i år är precis lika stark som 2005, och just nu kan vi bara se priserna går åt ett håll på kort sikt åtminstone – och det är upp “.

Maltas regering väntas tillåta utvecklare att använda mer mark för att bygga, men Tribune ser detta som ett negativt snarare än positivt.

“Malta är en ö med en ändlig mängd mark, och medan Malta regeringens uppfattning frigöra mer mark för byggnader, och fler egenskaper som svar på stigande fastighetspriser, vi tror att detta är fel väg”, säger Tribune, “och i slutet mer utveckling skulle kunna ha en negativ inverkan på Maltas ekonomi.

Turismen är en viktig näring för Malta, och turister är inte imponerad av kranar och anläggningsarbeten medan de försöker att koppla av eller gå att se Maltas historiska sevärdheter, och om det är ett första besök på ön finns en ökad chans att det kommer bli deras sista, förlora Malta semestrar företag industrin upprepa. ” Semestrar i Malta

Det har varit en del missnöje på ön om de stigande priserna på fastigheter i Malta, och med mindre utländska köpare möjligheten att priserna sjunker och fler öborna att kunna få på fastigheten stege skulle vara välkomna nyheter, som dagens turister är ofta morgondagens egendom köparen.

Men det har funnits spekulationer under en tid nu att lågprisflygbolag kommer att börja erbjuda flyg till Malta, och detta kommer att hjälpa semester i Malta marknaden eftersom fler människor anser tre och fyra dagars avbrott i stället för den traditionella vecka eller fjorton dagar, öka totala antalet besökare, särskilt om Air Malta och lågprisflygbolag föra kostnaden för Malta till nivåer som för de spanska öarna.

Malta har traditionellt sett de flesta av hennes besökare från Storbritannien, men detta kan ändras till en mer varierad mix under kommande år.

Förra året såg ett rekordstort antal besökare från Italien, och ökade ytterligare information har mottagits på fastighetsmäklare över hela ön från Scandanvia, Holland, Frankrike och Belgien, bidra till att öka efterfrågan på Malta fastigheter.

En ny “Smart City” planeras också som kunde se Malta konkurrera med resten av Europa som en business destination för Internet och andra högteknologiska företag. Engelska talas flytande på Malta, och i kombination med relativt låga löner lokalt förhoppningen är att utländska investeringar och 5000 nya arbetstillfällen kommer att hjälpa den maltesiska ekonomin som i sin tur kommer att öka den egendom, hotell och semester marknader.

“Malta är vid en vändpunkt just nu”, avslutar YourMalta, “och huruvida de närmaste åren kommer att bana väg för ekonomiskt välstånd eller dysterhet återstår att se”.