marknaden för remortgages långsamt återhämtar

Färska siffror publicerade av olika långivare har visat att antalet inteckning produkter på den brittiska marknaden har nått cirka 2500 för första gången sedan maj 2009. Detta beror dels på en av de största långivarna, Halifax, erbjuder nya priser till befintliga inteckning innehavare.

Ökningen har varit för tredje månaden i rad, och även om framstegen är goda nyheter för potentiella inteckning innehavare letar efter de bästa erbjudandena, är siffran långt under de 30.000 olika inteckningar som fanns innan kreditkrisen slog i augusti 2007 . Icke desto mindre, den “färdriktningen” förblir en uppmuntrande en.

Bilden är inte så ljus när det kommer till remortgages though. Många långivare håller sig borta från remortgages marknaden och många analytiker tror att denna situation kommer att finnas kvar tills åtminstone nästa år. Anledningen till detta är att inteckning företag främst fokuserar på utlåning för första fastighetsköp, delvis på grund av den brittiska regeringen har satt upp mål för dem att träffa kräva sådana lån som ska göras.

Den andra huvudorsaken till avbrott i remortgages marknaden är tendensen av befintliga husägare att sitta tight och skörda frukterna av låga räntor så länge de förblir fördelaktigt. Eftersom dessa husägare närmar sig slutet av sin tidsbegränsade inteckning erbjudanden, de är klart frestas att stanna kvar med sina långivare “reversion priser, eftersom dessa är bundna till basen räntan.

Rådet hypotekslångivare (KML) har bekräftat denna analys avslöjar att under januari 2010 har antalet godkända remortgages minskade med 6 procent jämfört med föregående månad – vilket ger totalt 39 procent jämfört med föregående år. Den CML sade att bolånemarknaden idag liknar den som fanns på plats i början av förra årtiondet, snarare än den hausse marknaden i slutet av 2000-talet.

Någon tanke remortgages alls ser fram emot 2011, när räntorna kommer sannolikt att stiga. Däremot har det funnits krav från bankjätten Santander att mer än 880.000 brittiska husägare närvarande på fast eller inteckningar tracker kan söka remortgages inom de kommande sex månaderna, baserat på dess Remo Index.

Enligt forskning, många människor som närmar sig slutet av sina erbjudanden inom denna period är osannolikt att välja en ny tracker inteckning på grund av rädsla för att räntorna kommer att stiga.