mäklare ser mot framtiden – del 3

Arbetslösheten är förvisso en statistik som försiktiga Mortgage mäklare bör hålla ett öga på under det kommande året och därefter. Basräntan droppar har gjort finansieringen billigare för företag som kan innebära att företagen måste förlora färre personal för att hålla sina dörrar öppna. Detta är ett scenario som inteckning mäklare bör be för.

Även den lokala fastighetsmarknaden kan ge viss inblick i framtiden för inteckning mäklarverksamhet branschen är det också värt att mäta yrket i andra delar av världen för att se om det finns några tendenser som kan hända i Storbritannien också.

inteckning rådgivare i Australien

Ungefär som Storbritannien, har landet Down Under upplevt en kraftig tillväxt i den oberoende inteckning rådgivning industrin. Till skillnad från Storbritannien, däremot fokuserar den typiska australiensiska mäklarverksamhet modell på franchising. Tusentals människor arbetar som oberoende inteckning mäklare i Australien under ett franchisegivare och det har mest varit en framgångsrik affärsmodell.

Mortgage rådgivare som arbetar inom ramen för detta arrangemang specialiserade på att hjälpa sina kunder att ordna bostadslån med andra långivare än banker. Dessa långivare inkluderar Aussie bostadslån, vädurar och GE Money. Utlåningen från andra långivare än banker i Australien upplevt en boom under det senaste decenniet och vissa analytiker uppskattar att de stängde omkring fyrtio procent av alla bostadslån frågor. Andra rangens långivare säljer ofta specialiserade produkter som syftar till låntagare med negativa kredit-filer eller som är egenföretagare.

På något sätt, har Australien undvikit det värsta av kreditkrisen, till skillnad från mycket av den västra världen, men det har skett en viss instabilitet. Vissa inteckning mäklare har kämpat och franchise-modellen har visat tecken på svaghet. Franchisegivare har ofta strikta regler när det gäller hur deras underlydande kan verka och brukar låta sina franchisetagare att endast fungera i vissa geografiska platser för att undvika förintelsen.

Men många inteckning mäklare har klagat på att de behöver för att diversifiera sin verksamhet sedan kreditkrisen började. Icke-banklån omfattar nu cirka fem procent av alla godkända bostadslån som innebär att mäklare måste hitta andra inkomster strömmar för att komplettera sin sjunkande inkomster inteckning avgift. På grund av detta många franchisetagare funderar på att bli självständiga och arbeta direkt med sammanställare, som i sin tur avtal med andra långivare än banker, och som inte har några sådana stränga regler när det gäller hur deras rådgivare driver sina verksamheter.

Detta har lett till ett behov av franchisegivare att bli mer flexibla. Många inteckning mäklare går samman för att skapa synergieffekter och samordna sina insatser. Det är osannolikt att inteckning mäklare kommer att försvinna från marknaden helt och hållet så många villaägare som behandlar dem på grund av oberoende deras råd och de olika produkter som de kan ge råd om.