mäklare säga som det är för självcertifiering bolån

Self-certifiering bolån har inte haft ett gott rykte på fastighetsmarknaden under de senaste åren. Flera år sedan bevis framkommit att vissa sökande överdriver sina inkomster i syfte att uppnå större lån. Det påstods att en minoritet av de sökande också kan ha ljugit om sina inkomster helt och hållet och kanske faktiskt varit arbetslös.

Sedan dess har Financial Services Authority, och flera medieföretag, har forskat i den själv-cert marknaden. Även Finansinspektionen har gett marknaden grönt ljus vid flera tillfällen andra inte. Self-certifiering bolån har märkts “liar lån” i USA, och när de inte har antagit samma smeknamn i Storbritannien deras rykte är likartad.

I en nyligen Mortgage Expo i vilken inteckning mäklare kunde kommunicera direkt med FSA i en frågestund mäklare talade sina sinnen när det gäller denna typ av bostadslån produkt. Finansinspektionen fick höra i otvetydiga ordalag att mäklarna tror inteckning bedrägeri är utbredd med själv-cert och snabba spårade produkter inteckning. De hävdade att långivarna är att skylla eftersom de har huvudansvaret för att fastställa de villkor under vilka bostadslån bedöms och slutligen godkänns eller avvisas.

Mäklare verkar ha tagit den största delen av skulden i USA tack vare några cowboys som faktiskt bröt reglerna för att göra massor av pengar. Men mäklare i Storbritannien har endast möjlighet att manövrera så långt som att långivarnas regler tillåter dem. Om reglerna om självcertifiering bolån är bristfälliga då det är mer sannolikt att vara långivarnas fel snarare än de mäklare som i huvudsak mellanhänder i processen.

Mäklare kunde berätta FSA i frågestund att de har bevittnat första handen situationer där de ger kunderna råd om att de inte kan hjälpa dem att få ett bostadslån eftersom de helt enkelt inte uppfyller kraven. De mäklare upptäcker senare än en annan mäklare har hjälpt dem att säkra en inteckning vilket innebär sökandena troligen berättade den andra mäklaren en annan historia om deras inkomster. Till exempel kan de ha sagt det andra mäklare de tjänar dubbelt så mycket pengar som de berättade den första mäklaren som de har blivit medvetna från den första mäklaren att de kräver mer inkomster för att säkra ett bostadslån. Eftersom självcertifiering bolån inte kräver bevis på inkomst den sökande är godkänd antar sin kredit historia är i takt.

Mäklarna tror att långivarna måste ta mer ansvar för sin utlåning kriterier och sluta vältra över skulden på alla andra. Mäklare hävdar att förneka ansvaret för bedrägeri med självcertifiering bolån liknar lämna någon en laddad pistol att råna en bank och sedan låtsas som om det inte var deras fel att banken rånades. På grund av de slappa utlåning kriterier rörande själv-cert produkter de har fått skulden av vissa analytiker som en av de viktigaste bidragande faktorerna för kreditkrisen. Hur som helst, har Finansinspektionen nu hört första hand från industri insiders som självcertifiering bolån behöver en uppryckning.