mäklare gynnas finansiell avreglering

Storbankerna har tagit fördel av den nuvarande bolånemarknaden genom att öka sin andel av bostadslån som används för att hållas av mindre långivare. Dessa inkluderar Westpac s övertagande av St George och CBA: s övertagande av BankWest.

Finanskrisen har gjort de stora företagen att pressa mindre långivare från marknaden. Men det fanns fortfarande 13,690 inteckning mäklare verksamma i Australien trots squeeze. Av dessa var 10.000 personer.

Nu den federala regeringen pumpar en extra $ 8000000000 i bolånemarknaden att “stödja konkurrensen”. Men kommer det att fungera?

Tidigare tävlade icke bankens långivare med de stora aktörerna på pris och tog en stor bit av åtgärden. Därefter minskade storbankerna sina skattesatser och kompensera det inkomstbortfall genom att stänga tusentals filialer över hela nationen.

Vissa människor kan se att marknaden var omorganisera sig och att det fanns möjligheter att starta företag. Således inteckning mäklare som vi nu känner dem etablerat sig.

Varje långivare kommer bara att handla direkt med mäklare som lämnar en miniminivå av ansökningar per månad. Dessa miniminivåer kan sättas runt en miljon dollar märket och mäklare måste möta dem att upprätthålla en direkt relation.

Detta är helt en fråga för de flesta inteckningar mäklare. En miljon dollar eller bostadslån kan utgöra någonstans mellan ett och fem framgångsrika tillämpningar. Inte många små mäklare skulle kunna uppfylla det minimikrav och skulle kunna hålla det direkta förhållandet vid liv.

Den inteckning mäklarverksamhet industrin kom därför till stånd under en tid när finansiella avregleringen tog tag i Australien. Mäklare blev effektivt säljteamet för mindre långivare som inte kunde nå kunder genom egna medel.

De flesta icke-bank långivare inte har ett nätverk av filialer som de kan använda för att mixtra med sina varor. Inte heller har de en stor budget för marknadsföring som ger dem möjlighet att annonsera i tv. Inteckning mäklare fylla detta tomrum genom att sälja de produkter som mindre långivare som erbjuder till allmänheten.

Inteckning mäklare har inkomster i form av provisioner från dessa långivare. De betalas per program som godkänns och lånet därefter dras ned av låntagaren. Ibland några av de provisioner går till sammanställare eller franchisegivare om mäklare arbetar under dem. De sammanställare hjälpa mäklare komma runt de minsta volym krav, som tillåter dem att ta itu med fler långivare och erbjuda sina kunder fler valmöjligheter.