mäklare blomstra, regn eller solsken

Med hem priserna går upp 10-20% på vissa marknader, varnade många så kallade experter i en bubbla spricker, och bostadspriserna kraschar ned så mycket som 30%. Minns Y2K?

Ganska mycket en liknande skrämma användes på bostadsmarknaden. Med priser vistas runt 6-6,5% och ekonomin fortfarande stark försäljning fortsatt stark och refis gör OK. National Association of Realtors, i ett uttalande som släpptes på tisdagen, sade att bostäder försäljningen och priserna under 2006 kommer att vara fortsatt stark, men kommer inte att nå rekordnivåerna från 2005.

Försäljningen av befintliga bostäder väntas sjunka till 6.740.000 i år, en minskning med 4,7 procent från rekordhöga 7.070.000 under 2005. Nya hem försäljningen kommer att vara nere 8,5 procent 1,17 miljoner ställa ännu en 2005 rekord på 1,28 miljoner euro. Medan försäljningen kommer att minska, är det ändå väntas bli det tredje bästa året för både befintliga och nya hem försäljning efter förra året och det tidigare rekordet inställning 2004. Bostäder kommer sannolikt att vara ned 9,3 procent i år till 1.870.000 enheter.

Även i ansiktet av vikande försäljning, väntas priserna fortsätta sin exempellösa spiral, men i en mindre spektakulär takt. NAR projekt att medianvärdet priset för befintliga bostäder av alla slag, inklusive enfamiljshus, radhus och lägenheter är räknar med att öka 5 procent i år till $ 219.200 och medianen priset på nya bostäder kommer att vara upp 5,7 procent till $ 250.900. Även om detta är långt under de tvåsiffriga prishöjningar sett under de senaste åren, kommer de stigande priserna överträffar fortfarande inflationen som Föreningen räknar kommer att vara upp 3,1 procent i år, mätt med konsumentprisindex. Avfallshantering personliga inkomster väntas öka med 3,9 procent.

David Lereah, chefsekonom för NAR sade i rapporten att försäljningen avmattningen redan har inträffat. “Just nu, hem försäljning är lite lägre än väntat, men de kan upprätthållas kring nuvarande nivåer.” Han varnade för att människor ofta glömma det faktum att fastigheter är cyklisk. “Trots detta kommer försäljningen att fortsätta på en historiskt hög takt med måttligt högre räntor som året fortskrider, och 2006 bedöms bli det tredje starkaste året på rekord . ”

NAR förutspådde att den 30-åriga fast ränta inteckning skulle stiga till 6,9 procent i slutet av året. Freddie Mac, förra månaden reviderat sin prognos för den 30-åriga ned med 10 punkter till i genomsnitt 6,4 procent för året.
Ordförande NAR, Thomas M. Stevens, använde de nya siffrorna att råda säljarna att återgå till traditionella fastigheter försäljning modell. Han sade “Det är lätt att förstå att säljarna har tagit det för givet att det skulle vara ganska lätt att sälja utan mycket kompromiss under den senaste försäljningen boomen. Nu att köparna har fler valmöjligheter, det är ännu viktigare för säljarna att söka råd från fastigheter proffs. ”

Fick hålla dessa betalande medlemmar glada.

NAR släpper januari 2006 befintliga hem försäljningssiffror den 28 februari och kommer att “finjustera” varje månad för de senaste tre åren på den tiden. Föreningen kommer också, inom de närmaste två månaderna, revidera nationella och regionala median befintlig information hem priset tillbaka till 1999.