Making Home Affordable får kastas en kurva

Stigande arbetslöshet kastar en skiftnyckel i Obama-administrationens försök att minska utmätningar och stabilisera bostadsmarknaden genom olika initiativ som “Making Home Affordable”. När den första vågen av misskötsel och utmätningar startade under fjärde kvartalet 2006, var det centrerad på riskfyllda justerbara subprimelån som, i många fall, var avsedda att misslyckas på grund av olämplighet för låntagarna. Majoriteten av industribevakare vid tidpunkten kände att fallissemang skulle ingå i dessa olämpliga låntagare, med en liten andel av Alt-A lån som riskerar också. Underskattats vid tidpunkten var den effekten att arbetslösheten till följd av den första vågen av utmätningar, skulle ha på resten av bolån, inklusive de som har sitt ursprung för prime låntagare. Enligt ekonomer, är det nuvarande accelererande våg av utmätningar direkt relaterade till arbetslöshet eller undersysselsättning som började med subprime inteckning härdsmälta och har vuxit till att uppsluka hela ekonomin.

Även om det antas att avskärmning problem skulle finnas till subprime-låntagare, Obamas administration avskärmning förebyggande och lån planer modifieringsenzymer “byggda kring subprime-krisen modellen, inte arbetslösheten krisen modellen,” säger Michael van Zalingen, chef för homeownership tjänster för ideell Neighborhood Bostadsförmedlingen i Chicago.

Den Obama-programmet ger börjar räntorna så låga som 2% och ekonomiska incitament för inteckning-service företag och investerare att minska inteckning-relaterade betalningar till målet på 31% av husägare månadsinkomst. De hoppar av arbetslösheten har dock resulterat i många låntagare som inte har tillräckliga inkomster för att kvalificera sig för ett lån modifiering enligt planen. Mr van Zalingen sa, “… ungefär 45% av de mer än 900 låntagare som sökte hjälp vid två nyligen rådgivning händelser skulle falla i den kategorin även om deras ränta var sjunkit till 2% och deras lånet förlängdes till 40 år. “Många av dem som inte kunde kvalificera hade nyligen drabbats av förlorade arbetstillfällen eller en sänkning av inkomsten, sade Mr van Zalingen. Cirka 27% av låntagare som kallas inteckning industrin nationella “Hope Hotline” under andra kvartalet 2009 skyllde arbetslösheten som den första eller andra orsaken till deras inteckning problem. Detta antal var nästan tre gånger så mycket husägare som citerade arbetslösheten som en viktig fråga i det andra kvartalet 2008. “Vi inser att arbetslösheten är en viktig komplicerande faktor,” sade biträdande finansminister Seth Wheeler. “Vi studerar vad mer vi kan göra.” Tyvärr, det kommer att ta mer än studier för att hejda krisen.
Den administrationen överväger att göra ändringar i Making Home Affordable plan för att hantera den nedåtgående spiral av arbetslöshet och antalet villaägare som håller på att slås ut av planen på grund av det. Administrationen är också överväger om starkare riktlinjer bör läggas till planen om hur inteckning företag arbetar med husägare som är aktuella arbetslösa men har goda utsikter återanställning.

Ett alternativ skulle ta formen av en fördragsamhet planen med incitament till långivare som skulle kunna erbjudas goda sysselsättningsmöjligheter skulle tillåta dem att missa ett visst antal utbetalningar medan de söker arbete. Frågan här är att ställa in protokoll för att fastställa goda sysselsättningsmöjligheter, vilken typ av lock skulle sätta på plats, och räkna ut hur många betalningar kan missas är en omständlig process i sig som kan ta år att införa.
Andra alternativ är att ha regeringen betalar en del av arbetslösa husägare betalningar, kortfristiga lån till nya arbetslösa husägare, eller lossas kraven på ändringar bostadslån i allmänhet. Ingen hävdar äganderätten till någon av dessa idéer på grund av komplexiteten av att få flera parter i avtal där vissa skulle offra mer än andra.
Making Home Affordable har stött på flera problem, bland annat en extremt långsam utrullning av planen. Komma långivare och reparatörer upp till hastigheten på planens riktlinjer samtidigt få hit med en flodvåg av ansökningar har lett till frustration från husägare och långivare lika. Den dynamiska mellan lån reparatörer och investerarna inteckning bakom dem har dessutom saktat frågor till en genomsökning när de navigerar frågor som den nyligen passerade safe harbor bill och nettonuvärdet testet. Den ökande arbetslösheten och de relaterade misskötsel kommer som 20 inteckning-service företag kommer online med möjligheten att modifiera oroliga lån under Obama planen. Medan Treasury skryter med att mer än 200.000 låntagare har fått modifiering erbjuder inom ramen för programmet, minskade de nyligen att ge statistik över genomförda lån ändringar, säger de var finjustering rapporteringssystem. Industri bevakare säger att när bostadslån ändringar blir gjorda de ger positiva resultat, särskilt när juridiskt biträde förs in för att leda de modifieringar för husägare.

Samtidigt är misskötsel stiger på månadsbasis och avskärmning eftersläpningen fortsätter att växa. Den procentuella andelen bolån som hade gått till minst 30 dagar förfallna men ännu inte i avskärmning klättrat till rekordhöga 8,49% i maj, upp från 8,08% i april och 5,66% ett år tidigare, enligt LPS Applied Analytics. Dessa siffror är verkliga och växande som har husägare hoppas att regeringens planering och teoretiskt tänkande leder till ett svar förr snarare än senare.