m-ordet

Nyligen nederländska arbetsgivare attackerade oppenents av inteckning ersättning frontalt. En promemoria av Confederation of nederländska Industrins och Arbetsgivarnas (VNO-NCW) och små och medelstora företag sektorn (MKB-Nederland) anges att varje ingripande är dåligt för ekonomin. Ordförande Bernard Wientes säger slopandet av inteckning ersättning kommer att skada ekonomin, byggsektorn i synnerhet. Hittills bara vänsterflygeln partierna vill avskaffa inteckning ersättning.

Labour ledaren Wouter Bos (PvdA) säger att han vill restriktioner men inte förbjudas. Han upprepar att PvdA vill begränsa hastigheten till 42%. De miljonärer måste lämna in, inte mannen genomsnittet på gatan. Tidigare skulle dock en rapport från PvdA påstår denna begränsning till 42% vara det första steget mot avskaffande.

Nästa steg skulle vara en kompensation för de kostnader för uppehälle. Liksom hyra subvention detta skulle vara främst för de lägre inkomsterna. Men arbetsgivarna gör en case för det motsatta:

– Personer med 52% inteckning ersättning också betala 52% skatt
– Orsaken till bristen på småhusmarknaden är brist på hus och cirkulation
– Många villaägare har fastställt sin ränta under en lång tid
– Hyresgäster gynnas över ägare
– Missbruk av inteckning ersättning behandlas redan

Den nederländska regeringen behandlat den ersättning på olika sätt. Först av allt, kan husägaren kvittas endast deras räntekostnader för hemmets viktigaste. För det andra är högst 30 år. Tredje, när du höjer din inteckning, kan den extra summan kvittas endast när den faktiskt används för hem förbättring.

Wientjes avslutar hans vädjan med ett sista argument. Personer med högre inkomster kommer att behöva köpa billigare bostäder när ersättningen är begränsad, vilket i sin tur kommer att leda till brist och prisökningar i det lägre segmentet.

Detta kommer säkerligen inte att bli den sista gången M-ordet orsakar exitement i den holländska debatten.