långivare lägre boräntor

Mortgage låntagare fick några goda nyheter tidigare i veckan som infaller på interbankmarknaden utlåningsräntan utlöste en våg av räntesänkningar.

Men de med de största fyndigheterna kvar i den bästa positionen eftersom det är denna grupp som utsätts för de mest attraktiva erbjudanden.

På onsdag HSBC avslöjade detaljer om sitt billigaste inteckning någonsin erbjuds av långivaren, ett tvåårigt rabatt affär börjar med en ränta på 1,99%, medan Cheltenham & Gloucester och Woolwich sänka priserna på sina fast ränta inteckningar.

De prissänkningar utlöstes av kraftiga nedgångar gjorde att bankernas grossist finansieringskostnad, och följ de senaste rapporterna från långivare att både inteckning och bostadsmarknaderna är visar tydliga tecken på återhämtning.

Den interbankräntan utlåningsräntan bestämmer i vilka banker och mäklare köpa och sälja pengar till varandra.

Men marginalerna fortsätter att rida högre än innan kreditkrisen först uppstod och långivare fortfarande rädda de mest konkurrenskraftiga priserna för låntagare som har tillgång till stora insättningar.

HSBC har lanserat ett nytt lån med en rabatt affär som erbjuder en ränta 1,95% lägre än bankens standard rörlig ränta. Detta kan dock låntagare kvalificera endast för denna affär om de kan sätta upp minst 40% av värdet på fastigheten. De med 25% insättningar kan få en ränta på 2,49%, medan en 10% deposition kommer att ge en betydligt högre frekvens av 3,89%.

Martijn van der Heijden, chef för bolån på HSBC sade den nya inteckning var mer attraktiv för dem som vill remortgage, men banken är nu ute efter att hjälpa första gången köpare.

“Vi har också gjort vårt högre belåningsgrad inteckningar ännu bättre värde för att stödja det ökande antalet hem köpare som antingen flytta eller steg på bostadsmarknaden stege för första gången,” sade han.

Fast ränta inteckning erbjudanden har också börjat falla, eftersom de kurser som de bygger, har också fallit. Woolwich sänka priset på sin två år fast ränta inteckning med 0,2% till 4,09%, med en avgift på £ 999. Den inledde också en annan lägre avgift lån som erbjuder en ränta på 4,19% med en £ 499 avgift.

Cheltenham & Gloucester gjorde också liknande nedskärningar på sina bolån, sänka kostnaderna för dess två och tre-årig fast ränta inteckningar med 0,1% – 0,2%.