lång eller kort sikt inteckning

Vissa människor som känner ekonomiskt trygg funderar på en inteckning för en kortare löptid än de traditionella 25-30 år. Detta kan drastiskt minska din totala betalningar, men kan också innebära att om din situation förändras, kommer du att bli inlåst på en hög inteckning betalning. Är det värt det att ta ut en längre inteckning och göra extra inbetalningar?

En klar fördel av kortsiktiga lån är de räntor, som kan vara flera punkter lägre än för en 25-40 år inteckning. Om du är säker på att priserna går ner eller kommer att stanna nivå, ett kortsiktigt lån som upprepas kan vara ett smart val. Dock är det svårt för även de mest kunniga analytiker att helt förutsäga räntor, så du bör vara beredd ifall priserna tar ett hopp.

Om du vet att du kommer att flytta inom de närmaste åren eller tror att du är en kortare inteckning kommer att kosta dig mindre i det långa loppet. Nackdelen med detta är om du väljer att stanna i hemmet längre än du förväntat eller inte kan sälja när den kortsiktiga period löper ut. För människor i en het hemmamarknad som tittar på “flippa” ett hem – sälja det relativt snabbt efter renovering, gör en kortare inteckning mening, eftersom du vet att du inte kommer att hålla huset runt för länge.

Livet förändras påverkar alla och det är klokt att vara förberedd. En död eller födelse i familjen, kan släktingar eller vänner i nöd och personliga livshändelser gör tidigare planer för ett hem plötsligt mindre genomförbart. Även om ingen vill att älta förlusten eller förvärrade tillstånd av en älskad, anstår det dig att tänka på hur det kommer att påverka dina planer hem inteckning. Förlusten av ditt jobb, hur planerar du att betala för lånet om du har en drastisk minskning av intäkter under flera veckor eller månader? En födelse kan vara en glad tillfälle, men det är också en dyr en och en som får dig att tänka om att flytta. Dessa saker måste beaktas

Det verkar uppenbart att kortare sikt bolån är bäst för människor som håller koll på räntor och aktuella händelser och vet vad de tänker göra med sitt hem. Det är också klokt att ha likvida tillgångar som kan användas för att täcka dina levnadskostnader i händelse av förlust av inkomst, oväntade händelser och risken för att räntorna kommer att gå upp när du behöver refinansiera.