låga priser för hyresvärdar men inte alla är övertygade om köp låta marknaden

Med huspriserna allmänt rapporteras vara den lägsta de sannolikt kommer att få, forskning av Association of Rental Letting ombud (ARLA) visar den ökade aktiviteten bland hyresvärdar är inte särskilt förvånande. Men bristande köpa låta inteckningar tillgängliga och framtida förutsägelser av låga lagernivåer visar att alla inte är helt övertygad om framtiden för köp låta.

Enligt myfinances.co.uk genomförde ARLA en undersökning i privat uthyrning sektor där dubbelt så många medlemmar säger att hyresvärdar skulle köpa fler fastigheter. Hälften av de tillfrågade trodde uppsving under det sista kvartalet berodde på Bank of Englands räntesänkningar – som har sett sig vara frestande hyresvärdar tillbaka. Arla markerade också andra orsaker till köp låta intresse, nämligen att de genomsnittliga vägda hyra avkastning har ökat från 4,8 procent till 5,1 procent för småhus och från 4,9 procent till 5 procent för lägenheter.

Men efter de positiva rapporterna från ARLA, myfinances.co.uk innebar också att en brist på val bland köpa låta inteckningar orsakar många att vara mer pessimistiska om marknaden. En undersökning av unbiased.co.uk återspeglas detta, som visar att en tredjedel (28%) av britterna tror de som investerar i köp till lets är inställda på att göra en förlust, medan en fjärdedel (23%) anser att de som för närvarande investerat i ett köp låta egendom bara kommer att bryta även.

Ändå, köpa låta försäkringar och bolån specialist, David Whittaker, är övertygad om att köpa låta inteckningar alternativ är tillgängliga för hyresvärdar som är ivriga och avgörande – och han betonar att det största problemet för dem som kommer in i köp låta marknaden skulle kunna vara den projicerade brist på lager för köpare. Han kommenterar att trots regeringens prognoser att 200.000 hus skulle byggas i 2008? Nybyggda nivåer var bara 75.000 år 2008 och ännu lägre siffror väntas under 2009 och 2010 “.

Whittaker säger också att: “bolåneräntor och lån till värden har förbättrats sedan början av 2009, så köpare antingen för ägaren yrke eller för investeringar visar mer aktivitet.” Detta belyser vikten för potentiella hyresvärdar att vara medveten om att en stor del av de undersökningar och data som kommer att släppas under sommaren är sannolikt att vara blandat. Detta beror på att olika sätt prover förvärvas och presenteras, som visar att man ska vara säker på att få varje sida av historien innan de kommer till marknaden, eller väljer att inte.