låga inlåning och långivare inteckning försäkring

Långivare Mortgage Insurance (LMI) skyddar långivaren i händelse av att en inteckning låntagaren standard på sina lån. Försäkringen krävs endast för bostadslån som har ett saldo som överstiger 80% av värdet på fastigheten vid ansökan.

Förr i tiden fick inteckningar endast ges när låntagaren hade en rimlig deposition. Den vanliga minsta belopp för en insättning var 20% av kostnaden för fastigheten. Detta gjordes på grund av att lägre belåningsgrad resulterade i en lägre risk inteckning för långivaren. Om låntagaren fallerade på lånet långivaren kunde återfå sina pengar genom att sälja fastigheten till ett reducerat pris.

Men eftersom tiden har gått, har vissa långivare får människor att låna mer än 80% av fastighetens värde. För att kompensera risken, långivare tar ut en försäkring mot återstoden av lånet över 80% av värdet på fastigheten. Om låntagaren defaults, kan långivaren tillbaka sina pengar från försäkringsbolaget samt genom att sälja fastigheten.

Det är låntagaren som betalar premien på LMI politiken. Hela bidraget skall betalas ut som ett engångsbelopp när inteckning tas ut. Dock är LMI vanligtvis krävs på bostadslån för människor som inte har råd att betala för en stor insättning. För att motverka detta är LMI premie oftast tillåtet att vara taggad vidare till inteckning balans.

Varje långivare kommer brukar göra affärer med ett visst försäkringsbolag för sina LMI produkter. Så om du behöver LMI då du eller din inteckning mäklare inte kommer att kunna välja vilken leverantör du måste betala. Långivaren kommer också att gälla för LMI för dig – det finns ingen anledning för dig att ansöka separat.

LMI försäkrar endast långivaren. Denna politik bör inte användas som ett ersätt för andra försäkringar som behövs när man äga ett hem. Låntagaren får ingen nytta av LMI, förutom det faktum att de inte kommer att behöva betala för en stor insättning för att köpa ett hem. Låntagarna bör därför sträva efter att skydda sig från ekonomisk nöd genom en personlig försäkring.

Få godkänt för LMI kommer inte betyda att du automatiskt är godkända för ett bostadslån. Om du köper ett hem du kommer fortfarande att behöva uppfylla långivarens normala kraven för att bli godkänd för lånet.

Om du funderar på att ta ut en hög belåningsgrad inteckning på din fastighet bör du tala med en inteckning mäklare. De kommer att kunna välja en långivare som kommer att erbjuda den mest fördelaktiga bostadslån och billigaste LMI för att passa dina särskilda omständigheter.