kunde kreditkrisen har undvikits

En av de största frågorna som ställdes i Amerika just nu avser faller ur den sub-prime lånemarknaden. Inteckning leverantörer i USA har sålt produkter till folk som var i mottagandet av lägre inkomster.

Detta var inget problem när ekonomin var stark, men förändringar på de finansiella marknaderna har lett till räntorna sätts upp, vilket i sin tur gjorde det ökande svårt för dessa människor att möta de högre återbetalning avgifter. Detta resulterade i en pågående serie av inteckning standard följt av avskärmning på hundratals fastigheter. Plötsligt bankerna, som vill hejda förlusten, började att ompröva vem de var utlåning till och vilka finansiella produkter de var glada att låna. Färre människor kunde sedan få kredit och remortgage som ledde till en kreditåtstramning som snabbt spreds över hela världen.

Den fråga som ställs är varför var allt detta får hända. När det blev klart att folk inte hade råd med sina bolån varför bankerna inte sänka sina priser. Varför ständigt öka återbetalningar för människor som långivarna vet inte hade råd med det? Visst hade det varit bättre att hålla priserna låga och de pengar som kommer in, än att höja priserna och risk utebliven betalning. Bankerna visar förlorar miljarder dollar på grund av utmätningar, är det svårt att tro att det inte skulle vara billigare för dem att försöka undvika en situation med lägre priser.

Svaret på den frågan är komplex. Även om det verkar vara en enkel lösning kunde ha funnit som skulle ha hållit alla glada, är det tyvärr inte så enkelt. Även om räntorna ökar, kan bolåneinstitut inte hålla dem lite för sub-prime marknaden, eftersom det för de flesta av dem, det var inte deras pengar som de lånar ut.

Processen i Amerika är att bankerna frågar alla potentiella kunder för att kvalificera sig för ett lån. När ett antal kunder hade klarat provet, skulle deras lån buddled samman och visat ett antal investerare. Investerarna skulle då överens om att köpa den portfölj baserad på den beräknade avkastningen som de skulle få. Denna process kallas värdepapperisering och innebär att inteckning långivaren faktiskt inte äger de pengar man lånar ut men har faktiskt sålt bolån till andra investerare som lagt upp pengar och förväntar sig en avkastning.

När marknadsvillkoren förändras och investerare är mindre riklig, blir det svårare att hitta investerare att betala pengar. Därför priser behöver gå upp för att säkerställa att affärerna görs. De bolåneinstitut på frontlinjen kan inte sänka den ränta som de avgifter på grund av affären de har gjort med investerarna, så det finns inget annat val än att hoppas att de som tog ut inteckning har råd att betala tillbaka. När de inte kan, förlorar alla ut och det är det som har lett oss till den nuvarande situationen.