kreditkrisen vad betyder det för uk inteckningar

Det har varit en riktig vändning på de finansiella marknaderna sedan början av 2008. Nedfallet från subprime mortgage problem i USA är kännbara på den här sidan av Atlanten. Men vad betyder det för dig om du försöker att få en inteckning för att köpa din första hem eller försöka remortgage?

Den grundläggande faktum är att det finns mindre pengar tillgängliga på penningmarknaderna för långivare att använda. Detta innebär att de har mindre tillgång till medel för att sörja för bolån. Detta har lett till många av de mer attraktiva hypotekslåneprodukter försvinna från marknaden. Det är nu mindre än hälften så många inteckning produkter tillgängliga som det var för 12 månader sedan.

Många av de produkter som har försvunnit inkluderar de på subprime-marknaden som var tillgänglig för personer som hade en dålig kredit rekord. Det finns också mindre köp låta produkter och du kommer sannolikt att behöva hitta en större insättning för att finansiera en investering egendom. 90% köper till bolån har gått och 85% erbjudanden blir allt mer sällsynt. Om man investerar i fastigheter, kommer du nu att göra dina siffror ännu mer noggrant än någonsin.

Tidigare i år såg slutet av bolån där du kan låna mer än fastighetens värde. Detta inkluderade 125% bolån erbjuds av lik av Northern Rock. En annan milstolpe har just passerat (början av april). Den sista 100% inteckning har just dragits av klostret. Detta innebär att första gången köpare nu måste hitta minst en 5% deposition för att komma på fastigheten stege, eller få föräldrastöd. Industrins experter förutspår att detta inte kan vara i slutet av inteckning produkter som återtagits. Det kan vara nödvändigt att hitta en 10% deposition i framtiden.

Med de bästa inteckning produkter ständigt tillbaka av långivare, det finns det mycket verklig chans att bostadsmarknaden kommer att drabbas av en avmattning. Även människor som bara vill remortgage till en bättre affär är inte immuna eftersom de mest attraktiva erbjudanden på liknande sätt dras bort från marknaden.