kreditkrisen guide till nabbing din första inteckning

Att köpa ett hem är den största finansiella transaktionen flesta människor utför under sina liv och, föga förvånande, med tanke på de mindboggling summor pengar inblandade, är hela processen fylld av stress.

Inte nog med att köparna har huvudvärk av att hitta den perfekta egendom, har de sedan att förhandla sig fram genom inteckning labyrint – ingen enkel uppgift för dem som inte vet sina SVRs från deras viseringar eller deras trackers från sina förskjutningar?!

En redan stressig situation har gjorts betydligt sämre av den nuvarande ekonomin, vilket kraftigt har begränsat val av inteckningar finns, särskilt första gången köpare. Men det finns goda nyheter. Räntorna är för närvarande på en rekordlåg nivå, och det finns fler erbjudanden att få tag på.

Var ska man börja?

Det första en potentiell köpare bör göra är att bestämma vilken typ av inteckning för att välja. Det finns två huvudtyper, fast ränta och rörlig ränta.

fast ränta inteckningar

Enligt fast ränta, förblir räntan låntagaren betalar samma under löptiden av affären, vanligen två, tre eller fem år, även längre löptider kan vara tillgängliga för 10 eller ens 25 år.

Vid utgången av den utsatta tiden kan du flytta dina lån till ett bättre avtal, men se upp för? Inlåsning? klausuler som tar ut en förtida återbetalning Charge (ERC) för att undkomma affären. ERC pågå oftast längden på tidsbegränsade men vissa håller längre. T.ex. ett tvåårigt fast ränta skulle ha en fyraårig ERC. Detta innebär att du? Ll att debiteras för att överföra din inteckning till ett annat företag som helst under de första fyra åren, inklusive en tvåårsperiod efter dina fasta ränta ändar (kallas? Överhänget? Period).

Fast ränta inteckningar har oftast en uppläggningsavgift, dock kommer några inteckning erbjudanden betalar detta för dig.

rörlig ränta inteckningar

Däremot flyttar en rörlig ränta inteckning upp och ner som Bank of England ändras basräntan. Den vanligaste typen är en tracker affär, vars hastighet ändras automatiskt för att matcha basräntan.

Obunden erbjudanden kan verka som en bra idé när räntorna faller, men det? Ar viktiga låntagare överväga hur prisvärd lånet skulle vara om räntorna gick upp.

De flesta trackers för nya låntagare tar för närvarande en marginal på ungefär 2% över basräntan, vilket är bra när priserna står på, säg, 1%, men kan vara lite skrämmande om de ökar till 5%, vilket innebär att du? Re betalar 7 % ränta? vilket kan vara en stor stor bit av pengar för att betala varje månad.

standard rörlig ränta inteckningar

Det finns också standard rörlig ränta (SVR) inteckningar, där långivaren bestämmer hur mycket av en ökning eller minskning kommer det att gå vidare till låntagarna, även om majoriteten av dessa erbjudanden är inte längre tillgänglig för nya kunder.

rabatt inteckningar

Rabatterade bolån är rörlig ränta erbjudanden som tenderar att spåra antingen basräntan eller långivaren? S SVR på en viss nivå.

offset inteckningar

Låntagarna kan också besluta att välja en offset inteckning, enligt vilken de är överens om att avstå från avkastning på sina besparingar i utbyte mot deras insättningar är förskjutna mot sin inteckning. Detta minskar den ränta de betalar på det och i slutändan förkortar inteckning sikt.

deal period

De flesta erbjudanden sist en kort period, i allmänhet mellan två och fem år, varefter, låntagare återgå till sina långivare? S SVR såvida de remortgage på ett nytt lån.

Men vissa erbjudanden är tillgängliga för hela inteckning perioden, såsom livstid trackers och 25-års fast ränta. Så om du väljer en längre sikt affär det är värt att ta reda på inlösen straff om det återbetalades tidigt, eller om det var bärbart, vilket innebär att om du flyttar hem, kan du ta lån med dig.

släpp låset alternativet

Om din hjärna är på väg att kollapsa från en information overload och du kan se de fördelar och nackdelar med båda, kan du också titta in en tracker deal med en? Drop-lock? alternativ, vilket gör det möjligt för människor att byta till en fast ränta affär med samma långivare, utan att behöva betala någon inlösen påföljder. Detta innebär att låntagarna kan spåra ner räntorna, byta till trygghet som en fast ränta affär när de tror att de? Ve slog i botten av cykeln.

återbetalningstid

Inteckningar traditionellt återbetalas under en 25 års period, även om människor kan välja en kortare tid om de vill, medan vissa långivare kommer att låna ut under en 30-årsperiod för att göra återbetalningar mer överkomligt.

Långivare kommer vanligtvis avancera omkring 3.25 gånger en enskild köpare? S lön eller 2,75 gånger ett par? S, även om många söker allt oftare efter det överkomliga månatliga återbetalningar när man beslutar hur mycket att låna.

kreditkrisen utlåning problem

Det viktigaste problemet för första gången köpare just nu är bristen på valmöjligheter. En kombination av kreditkrisen, vilket har begränsat fondernas långivare har till sitt förfogande, och fallande huspriser, har lämnat grupper ovilliga att erbjuda bolån till personer som inte har rejäl insättningar (ibland så hög som 40%) för att lägga ner.

Det finns nu bara ett fåtal långivare som har erbjudanden för personer med endast en 5% deposition, jämfört med mer än 1000 olika inteckningar innan kreditkrisen först slog.

Bristen på erbjudanden för människor som vill låna en stor andel av sin egendom? S värde, så kallade belåningsgrad eller LTV, visar på vikten av sparande för en insättning.

Priser för människor som har endast 5% att lägga ner börjar runt 7%, förutsatt att det finns en inteckning tillgänglig för dem alls, men folk som lyckas spara 20% av deras hem? S värde kan få erbjudanden på halva den nivån.

vad händer sen?

Efter att ha valt en inteckning, köpare måste sedan ansöka om det. Efter kontakt med långivaren de kommer att få en nyckel Fakta Illustration som anges huvuddragen i en inteckning, samt ge en personlig offert på månatliga avbetalningar och som visar hur mycket lånet skulle kosta om priserna var högre.

Om köparen bestämmer sig för att gå vidare, kommer de att göra en formell ansökan i detta skede, och oftast betala en del eller alla av ansökningsavgiften.

Ansökningsavgifter har ökat under det gångna året, och för en bra affär är de ofta runt £ 1000, även om de kan vara så mycket som 2,5% av summan som lånat. Vissa långivare kommer att tillåta detta tillkommer till inteckning, men intresset kommer då att debiteras på det.

och slutligen &

När ansökan har behandlats, dont förvänta sig att få pengarna direkt. Även om det skulle vara trevligt att kolla ditt bytesbalans och visa en sexsiffriga belopp, i verkligheten, bolåneinstitut nästan alltid överföra pengarna direkt till advokat hanterar köpet för din räkning.