kreditkort för tonåring

Nästan hälften av brittiska tonåringar tänker för att få kreditkort när de är vuxna, enligt en ny undersökning.

Undersökningen av försäkringsgivaren Axa visade vidare att 44% av ungdomar i åldern 15-17 år är angelägna om att ta ut ett kreditkort när de blir vuxna.

Den Axa studie som specifikt undersökt de finansiella vanor brittiska tonåringar fann också att 18% av de tillfrågade är intresserade av att ta ett lån när de fyller 18 medan ytterligare 17% självsäkert tror att de skulle vara övertrasserat.

Dock kan resultatet från undersökningen av Axa innebära undergång för kreditkort industrin som en liknande studie antydde att nästan hälften av de brittiska konsumenterna inte skydda sig mot kreditkort och bankkonto bedrägeri.

Onsdag, KonsumentVakthunden-Vilken? fann att 48% av människor använder samma PIN för mer än ett kort.

Vilket? visade att en majoritet av konsumenterna kreditkort misslyckas med att kontrollera att en webbplats är säker innan du handlar på nätet medan ett antal av dem använder sin mors flicknamn som lösenord.

Men oroande röstningresultaten från konsumentwatchdog visar vidare att en av sju Brits skriva ner sina stift kreditkortsnummer och lösenord.

Martyn Hocking, redaktör för Which? Pengar, sade: “Det finns mycket fler människor kan göra för att förhindra bedrägerier förekommer.

“Fragmentering dokument och kontrollera dina kontoutdrag är en bra början, men människor måste vara klokt att grundläggande bedrägeri risker såsom att använda sin mors flicknamn som lösenord, eller shopping på webbplatser som inte är säkra.

“Genom att ta några grundläggande försiktighetsåtgärder, kan människor avsevärt minska risken för bedrägerier – utan att köpa onödiga försäkringar.”

Men med tonåringar som förväntar sig att ta ut kreditkort när de blir vuxna, kan detta innebära att antalet vårdslösa kreditkort användare kommer att vara på uppgång, en möjlig indikator på att marknaden skulle vara på väg mot en svår framtid.

Enligt experiment som gav tonåringarna tyglarna på deras familjer budgetar för en vecka, misslyckades 70% för att balansera böckerna.

Den visade att i genomsnitt de tonåringar overspent med 16% på sina £ 248,40 budgetar, med en spendera nästan £ 600.

Under hela försöket, beslutade barn ofta att fortsätta att unna sig lyx på bekostnad av andras trots 77% hade pengar från betalda jobb och 55% fick fickpengar.

Professor Nick Chater, en medlem av AXA Financial Task Force, sade: “Dessa studier understryker vilken enorm utmaning budgetering kan vara när du är fortfarande relativt nytt att hantera pengar och göra regelbundna ekonomiska beslut.”

“Många tonåringar är på väg att lämna hemmet för universitet eller att få ett jobb och medan vissa kommer naturligtvis närma pengar med flit, visar vår studie att de helt enkelt inte kan hantera budgetering effektivt.”

Han fortsatte med att föreslå den bristande budgetering var varför unga britter är så lätt att vända sig till övertrasseringar och kreditkort.

“Dessa saker ses som norm så att tonåringar tror att de bara gör det som är typiskt i förväntar att skuldsätta sig förr snarare än senare,” sade professor Chater.

“Vissa tonåringar har också slösare finansiella vanor eftersom de är vana att få vad de vill, när de vill ha det. Över hälften av våra respondenter uppgav att deras föräldrar ger dem mer pengar om de tar slut och en av fem vet att de kommer att få vad de vill, om de är tillräckligt påstridig i sina ansökningar. ”

Men konsumentwatchdog, Vilket? varnar för att offer för kreditkortsbedrägerier är skyldig att betala upp till £ 50, vilket bankerna ofta avstå, såvida det inte kan bevisas att du har handlat bedrägligt eller utan skälig omsorg.

Cirka 95% av de tillfrågade sade efter att ha lidit kort eller konto bedrägeri de fick alla sina pengar tillbaka. Bara två procent kunde inte få några pengar tillbaka.

Siffror från CIFAS, ökade den brittiska bedrägeribekämpning tjänsten, show identitet bedrägerier 19% under det första kvartalet 2008.