kraftig nedgång i 30-åriga bolåneräntor

Under de senaste veckorna har bolånemarknaden visat en hel del instabilitet. Det har varit en hel del variation i bolåneräntor för ganska länge. Denna vecka klassar av 30-åriga fasta bolån sjönk till den lägsta punkten i senaste fyra månaderna, har denna nedgång gett en viss lättnad för de människor som planerar att refinansiera sina bolån.

Freddie Mac, rapporterade att den 30-åriga fast ränta inteckningar i genomsnitt 6,31 procent denna vecka, den lägsta nivån sedan 17 maj då 30-åriga bolån genomsnitt 6,21 procent. Förra veckan skattesats på 30-års fast ränta inteckning var 6,46 procent.

Den Freddie Mac Undersökningen visar att samtliga bolåneräntor har sjunkit denna vecka. Frank Nothaft, chefsekonom av Freddie Mac, sade detta bör ge viss hjälp till villaägare som hoppas att refinansiera befintliga justerbar ränta lån som återställning från låga inledande “teaser” priser.

Det uppskattas att omkring 2 miljoner sådana lån kommer att återställas under kommande 18 månader. Detta har väckt oro om en signal av misskötsel, som husägare inte kan möta de nya stöden. Rektors Top förvaltningstjänstemän mötte med stora inteckning serviceföretag på onsdagen att råda dem att sträcka sig så mycket hjälp som möjligt för husägare försöker undvika default genom refinansiering till nya bolån att de klarar av att betala.

De flesta ekonomer anser att Federal Reserve vid sitt möte nästa tisdag kommer att göra ett beslut om att skära en styrränta i ett försök att skydda ekonomin från senaste oordning i bostads-och finansiella marknader.

De klassar av 15-årig fast ränta inteckningar, en högt valda alternativet för refinansiering, i genomsnitt 5,97 procent denna vecka, ned från 6,15 procent förra veckan.

Räntorna på 5-års justerbar ränta inteckningar ned med 0,15 procent, sjönk från 6,32 procent och i genomsnitt 6,17 procent, där som 1-år justerbar sats inteckning sjönk till 5,66 procent, jämfört med 5,74 procent under den senaste veckan.

De bolåneräntor inkluderar inte tillägg om avgifter som brukar kallas punkter. Trettio-åriga hypotekslån hade en landsomfattande genomsnittlig avgift på 0,5 poäng medan 15-åriga hypotekslån hade en genomsnittlig avgift på 0,4 poäng. 5-års justerbar ränta inteckning hade en genomsnittlig avgift på 0,6 poäng och 1-år justerbar sats inteckning hade en genomsnittlig avgift på 0,8 poäng.

Under förra året vid samma tid, var priserna på de olika inteckning typer allt högre. 30-åriga fasta bolån låg på 6,43 procent den här tiden förra året, var 15-åriga fasta bolån på 6,11 procent, 5-åriga justerbar ränta inteckningar i genomsnitt 6,10 procent och 1-års justerbara bolån ränta var på 5,60 procent.

Efter en femårig boom, sjönk försäljningen av både nya och befintliga bostäder kraftigt förra året. Det hela har blivit sämre i år, som långivare plötsligt har skärpt standarder amid, öka graden av utmätningar och sena betalningar. Alla dessa problem började på marknaden på grund av sub prime lån, som är tillgängliga för låntagare med svag kreditvärdighet, men har nu spridit sig till alla de övriga lånekategorier.