köpa låta marknaden blomstrar

Enligt rådet för Mortgage Långivare (KML) buy-to-let marknaden i Storbritannien är still going strong. Storbritannien såg antalet buy-to-let bolån stiger med 23%, dessa typer av lån står för 10,3% av alla utestående bolån i landet.

Utlåningen för köpa-till-låt egenskaper började stiga under andra halvåret 2007, då antalet ansökningar om vanliga bolån började initialt falla. CML: s generaldirektör, Michael Coogan, sade: “Hyresgäst efterfrågan på privata hyresrätten är fortsatt stark, och buy-to-let fyller en viktig roll för att ge ett ökat flöde av högkvalitativa bostäder att hyra.”

“Många buy-to-let lån har räntor kopplade till interbankräntorna, så kanske har sett rejäl ökning av utbetalningarna när Libor steg till onormalt höga nivåer under andra halvåret 2007.

“Det är nu sannolikt att återvända till lägre nivåer i linje med minskningen av Libor sedan december förra året.”

Hela branschen är det en vanlig missuppfattning att utlåningen till hyresvärdar är hög risk lån, men enligt statistiken är det denna del av marknaden som har lägre nivåer av skulder och repossessions än andra typer av villaägare. Den fortsatta popularitet för buy-to-let bolån har varit goda nyheter för långivare, mäklare, rådgivare och låneinstitut bly.

Den totala buy-to-låt inteckningar som befanns vara mer än tre månader i efterskott ökade under 2007 från 0,58% till 0,73%. Denna siffra var fortfarande mycket lägre än 1,1% inom alla inteckning låntagare som var tre månader efter med sina betalningar.

Antalet repossessions av köp-till-låt egenskaper är bara 0,1%, jämfört med 0,23% visas inom hela marknaden. Malcolm Harrison, en talesman för Föreningen för Residential Letting ombud (ARLA) anser att det finns ett antal orsaker till att marknaden kommer att fortsätta växa.

Han sade: “Inget av detta är förvånande, är detta den mest främsta sorts utlåning Under de senaste två åren har vi sett fler ensamstående hushåll bildas, mer krav på flexibilitet bland kontraktsanställda och invandring betalar en del också.”.

I mitten av kreditkrisen och den bank mardröm som orsakade Northern Rock undergång, har många andra mindre specialiserade bolåneinstitut möter också problem och har fallit utanför radarn.

I vissa fall även större företag har inför oroliga tider. Paragon, Storbritanniens tredje största buy-to-let långivare, har behövt källa £ 287.000.000 att hålla i affärer eftersom bankerna inte är villiga att låna ut dem mer pengar.

Men detta är inte ett problem för de flesta långivare som de tillhör stora bankkoncerner som rikstäckande, Bradford & Bingley, HBOS, Lloyds TSB och Barclays. Det totala antalet långivare har förblivit nästan konstant vid 95, som nya företag har dykt upp medan andra har försvunnit.

Enligt Moneyfacts, dock har antalet buy-to-let inteckning erbjudanden på erbjudandet fallit. Efter att ha stigit så högt som 2.200 i juli 2007, har detta antal minskat till 1.500. Industrins experter tror att marknaden kommer att hålla sig flytande under hela 2008.
Tim Hague i Birmingham Midshires, en buy-to-let inteckning långivare, sade: “Med efterfrågan fortsätter att överstiga tillgången, kommer att köpa-till-låt fortsätter att vara efterfrågade på grund av socioekonomiska faktorer såsom stigande invandring.”

Så det verkar som hyresvärdar gör det mesta av effekten av kreditkrisen på populariteten av hyra. Som första gången köpare inte har råd att få på fastigheten stege själva, och bli tackade för inteckning applikationer, är efterfrågan stark för hyresrätter. Mer erfarna och finansiellt stabilt sökande kommer att testas på samma stränga kriterier när de ansöker om en inteckning, men är mer sannolikt att accepteras av långivarna.